Glada miner, kanonväder och mängder av cyklister. Årets Vätternrundan blev en magisk upplevelse för de 12 500 cyklister som fullföljde loppet.
Artikel

12 500 fullföljde årets Vätternrundan: ”En fantastisk runda”

2023-06-19

Glada miner, kanonväder och mängder av cyklister. Årets Vätternrundan blev en magisk upplevelse för de 12 500 cyklister som fullföljde alla 315 kilometer. Av dem fanns exempelvis gamingprofilen Elias ”Elajjaz” Lönn, som samlade in över 80 000 dollar under loppet.
    – Sammantaget blev det en fantastisk runda med strålande väder. Värmen innebar en extra utmaning, men de allra flesta cyklisterna klarade det bra, säger Vätternrundans vd Oskar Sundblad.

Totalt kom 13 041 deltagare till start när den 58:e Vätternrundan kördes under fredagen och lördagen. De första cyklisterna gav sig i väg 19.30 på fredagskvällen och den sista, lyckliga cyklisten kom i mål precis innan midnatt på lördagskvällen. När målet stängde hade 12 500 cyklister gått i mål, medan 541 deltagare bröt loppet. En av dem som gick i mål under kvällen var pionjären Stig Johansson, den ende som har kört alla Vätternrundor sedan starten 1966.

Efter två år med kylslagna temperaturer, var en av de stora frågorna inför årets lopp hur cyklisterna skulle klara värmen under alla sina timmar på cykeln.
    – Natten blev en av de bästa någonsin med milda temperaturer. När värmen steg under dagen klarade de allra flesta det bra, även om en del hade det lite tufft. Vi satte in extra åtgärder i målet med ispåsar och vatten som vi hällde över deltagarna. Och viken inne vid målgången var full av badande cyklister, så deltagarna hade lyssnat till våra råd före loppet. Så sammantaget skulle jag säga att det blev en riktigt härlig runda, säger Oskar Sundblad.

”Ellajaz” samlade in cirka 800 000 kronor under loppet

En av alla de tusentals cyklister som trötta och lyckliga rullade över mållinjen under lördagen var gamingprofilen Elajjaz, Elias Lönn från Gävle. Han körde med kamerautrustning på ryggen och livesände sitt lopp på kanalen Twitch inför sina 475 000 följare. Elajjaz samlade ihop totalt 800 000 kronor till Rädda Barnen under sina 18 timmar på cykeln.
    – Jag har fått så mycket pepp från mina följare under vägen, säger han. Och jag har haft det bra, men jag har haft några riktiga dippar. I näst sista depån var jag nära att bryta ihop, men aldrig så att jag tänkte ge upp. Inte en chans. Jag la mig i parken och käkade lite saltgurka och då kom energin tillbaka.

Det internationella inslaget var som vanligt stort i Vätternrundan. Årets runda samlade deltagare med över 60 olika nationaliteter. En av alla lyckliga i målgången var Townsend Lancing, amerikan boende i London.
    – Det här är min andra runda, säger han, jag körde första gången förra året. Jag har en god vän som åker hit och kör Vätternrundan varje år och han övertalade mig att följa med förra året. Det här är ett fantastiskt lopp och det är väldigt kul att köra tillsammans. Jag kommer tillbaka, helt klart.

Foto: Petter Blomberg/Vätternrundan

Vätternrundan 2023

  • Anmälda: Cirka 16 000.
  • Startande: 13 041.
  • Fullföljda: 12 500.
  • Brutna: 541.