I år firar Hammarrundan 50 år. Efter Vätternrundan är det Sveriges äldsta cykellopp.
Artikel

Hammarrundan firar 50 år

2018-08-23

Till helgen går Sveriges näst äldsta cykellopp av stapeln. Hammarrundan, som i år cyklas för 50:e gången, går också under namnet Barncancertrampet i ett samarbete med Team Rynkeby.

Amatörcykel-VM 1967 resulterade i ett svenskt guld i lagtempot signerat brödrakvartetten Fåglum. Inför resan till Heerlen i Nederländerna var det i Norrahammars backar bröderna tränade. Två år senare kom lokalredaktören på Jönköpings-Posten, Stig ”Lövet” Löfberg, med ett förslag om att banan borde användas till ett motionslopp.

Sagt och gjort. Samma år cyklades Hammarrundan för första gången och lockade 119 personer, vilket i lokaltidningarna beskrev som en stor succé. Bara några år senare deltog fler än 1 000 cyklister, men på senare år har deltagarantalet inte nått samma höjder.
– Konkurrensen att locka folk brukar vara tuff i slutet av augusti. Strax efter semestern arrangeras många olika evenemang, inte bara cykellopp, säger Per Sandberg, som är en av de ansvariga.
– Loppet ingår i Hammardagen som Norrahammars GIS står bakom. Vi försöker göra det till ett evenemang med musik och underhållning.

Sedan några år tillbaka samarbetar Hammarrundan med Team Rynkeby som samlar ihop pengar till Barncancerfonden. Det har medfört att loppet även går under namnet Barncancertrampet.
– De hjälper oss med flaggvakter och vi samlar in pengar till deras projekt. Av startavgiften går 100 kronor till deras projekt, vilket i princip är hela deltagaravgiften. Samarbetet har pågått i fyra år men det är sedan förra året som vi är med och skänker pengar till fonden, säger Per.

Sedan starten för 50 år sedan är det fyra cyklister som har cyklat samtliga lopp, varav den äldsta är 90 år.
– Vi brukar ha ”masters” som leder alla cyklister ut på banans första del. I år blir det dessa fyra personer som får göra det.

Per Sandberg berättar att det ofta är vädret som avgör antalet cyklister som kommer till start. Många väljer att direktanmäla sig samma dag.
– Hammarrundan är känt för att alltid ha bra väder. Enligt uppgifter har det i stort sett aldrig regnat under loppet. Vissa år har det regnat på morgonen när vi har lagt banan, men det har spruckit upp till starten.
– Banan är 12 kilometer lång och kan cyklas ett, två eller sex varv. I år har vi märkt att det är många som vill cykla det längre loppet, vilket vi tycker är roligt.

Text: Johan Fransson
Foto: Hammarrundan


Hammarrundan

Loppet cyklas på en bana om 12 kilometer där deltagarna cyklar ett, två eller sex varv. Starten går lördagen den 25 augusti i Norrahammar utanför Jönköping och i år firar Hammarrundan 50 år som cykellopp.


Cyklas evenemangskalender

Här hittar du massor av olika lopp som arrangeras runt om i landet. 
Känner du till ett evenemang som borde ligga med i kalendern?
Skicka informationen till Cykla.se så lägger vi till det.