Från och med i somras kan ingår start- och anmälningsavgifter till motionslopp som Vätternrundan i friskvårdsbidraget som du kan få av din arbetsgivare.
Artikel

Glädjebeskedet – nu ingår Vätternrundananmälan i friskvårdsbidraget

2020-08-06

I somras kom ett glatt besked till alla motionsidrottare. Antalet aktiviteter som ingår i friskvårdsbidraget utökades vilket innebär att du nu kan få bidrag för startavgifter till Vätternrundan och andra motionslopp.
– Det är en positiv nyhet som förhoppningsvis medför att ännu fler anmäler sig till såväl våra som andra motionslopp. Och som i sin tur leder till att fler motionerar och stärker folkhälsan, säger Andreas Andersson på Vätternrundan.

Friskvårdsbidraget har funnits sedan 1988 och syftar till att minska den fysiska och psykiska ohälsan i arbetslivet. Under de senaste åren har ett stort antal nya aktiviteter tillkommit och i somras adderades ytterligare några – däribland startavgifter till motionslopp. Något som troligtvis gläder de över en halv miljon svenska som varje år deltar i ett sådant lopp.
– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Det gäller såväl fritidsaktiviteter med ett mindre inslag av motion som mer avancerade kurser som vi inte tidigare har kunnat godkänna, säger Pia Blank Thörnros, rättslig expert på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Utöver startavgifter till motionslopp är exempelvis agility, paintball och enduro nya på listan över aktiviteter som ingår i friskvårdsbidraget. Men det är endast för själva motionsaktiviteten som bidraget kan användas. Inköp av utrustning eller personliga medlemsavgifter i föreningar ingår därför inte.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Petter Blomberg/Vätternrundan


Vill du cykla något av Vätternrundans olika lopp 2021? Anmäl dig här! 

Friskvårdsbidrag

Arbetsgivaren kan skatte- och avgiftsfritt ge sina anställda möjlighet till enklare slag av motion och friskvård. Om den anställda  har kostnad för exempelvis gym, ridlektioner eller annan motion kan arbetsgivaren mot ett kvitto betala ett skattefritt friskvårdsbidrag om maximalt 5 000 kronor per år inklusive moms.

Grundregeln är att de flesta motions- och friskvårdsaktiviteter räknas som skattefri personalvårdsförmån. Utrustning som löparskor eller skidor är däremot inte en skattefri förmån. Det gäller oavsett om du köper eller hyr utrustningen.

Källa: Skatteverket.se, där du också kan läsa mer om friskvårdsbidraget.

Cykelveckan 2021