I november blev Anna Norman mamma för första gången. Sedan kom nästa glädjebesked – när hon blev en av cyklisterna i årets Skoda Cycling Team.
Här är hela årets Skodagäng, som ska cykla Vätternrundan under åtta timmar i sommar.
Som tränare i årets Skodateam är Magnus Bäckstedt, en av våra största cykelstjärnor genom tiderna. 1998 blev han den förste svensk att vinna en etapp i Tour de France.
Att ha tillgång till en tränare som Magnus Bäckstedt uppskattar Anna Norman. "Det känns lyxigt att ha en tränare som strukturerar träningen, vilket gör att man utvecklas hela tiden. Dessutom är han väldigt insatt och har stor erfarenhet av att träna kvinnor specifikt", säger hon.
Artikel

Från förlossning till snabbcyklist – här är alla Skodacyklister 2020

2020-03-19

I november födde Anna Norman sitt första barn. Knappt en vecka senare var hon uppe på cykeln igen. Och efter årsskiftet kom nästa glada besked – när hon blev uttagen till årets Skoda Cycling Team.
    – Det känns jättekul. Just nu är jag väldigt peppad, säger Anna.

Sommaren 2019 gjorde Anna Norman debut på Cykelveckan när hon cyklade Halvvättern för första gången. Inget konstigt med det, om det inte var för det faktum att hon var gravid i vecka 16.
    – Jag cyklade med två tjejkompisar som inte var så vana cyklister, så jag fick hjälpa dem runt. Men det gick bra och var jättekul. Otroligt fina vägar, säger Anna.

Graviditeten hindrade henne inte från att träna under hösten heller. Faktum är att hon till och med satt på cykeln och körde ett träningspass dagen då sonen Nils föddes. Därefter kunde hon hålla sig i sex dagar utan att cykelträna.
    – Det är väl lite galenskap. Men jag tycker det är så jäkla härligt och längtade bara tillbaka till att träna. Har man vanan inne att köra varje dag är det svårt att lägga ner. Det är som att borsta tänderna, laga mat och alla andra vardagliga rutiner man har, säger Anna.

Rekryter och ambassadörer

Det var också under graviditeten hon satte som mål att ta sig in till Skoda Cycling Team. Gänget som består av 15 rekryter som under en cykelsäsong får chansen att cykla som ett proffs tillsammans med 15 erfarna cyklister som ambassadörer. För att sedan avsluta med att ge sig på att ta sig runt Vätternrundan på mindre än åtta timmar.
    – Jag har velat söka tidigare, men inte riktigt hunnit. Nu var det bra tajming. Dels är jag ju mammaledig så jag har tid att träna, dels har jag känt mig i bra form på cykeln.

I slutet av februari träffades gruppen för första gången och förberedelserna sattes i gång direkt.
    – Det känns jättekul. Det var lite nervöst innan man skulle träffa alla, med tanke på hur man ligger till fysiskt och erfarenhetsmässigt. Men det kändes jättebra på introduktionsträffen. Jag fick en härligt positiv känsla från både teamet och alla runt omkring. Upplägget känns otroligt proffsigt och teamet känns redan sammansvetsat. Nu är jag väldigt peppad och laddad. Hela resan kommer att bli jätterolig.

”En stor utmaning”

Halvvättern 2019 var bland det längsta hon någonsin har cyklat. I sommar väntar mer än den dubbla sträckan.
    – Det blir en stor utmaning. Men också väldigt kul. Det känns lyxigt att ha en tränare som strukturerar träningen, vilket gör att man utvecklas hela tiden. Magnus Bäckstedt är dessutom väldigt insatt och har stor erfarenhet av att träna kvinnor specifikt. Med hjälp av teamet blir jag nog aldrig så förberedd inför ett cykellopp som jag kommer att vara nu inför Vättern. Då ska jag klara det. Att cykla under åtta timmar, säger Anna.

Vad har du fått för reaktioner med tanke på att du fick barn så sent som i november?
– Det har varit lite blandat. De flesta är väldigt imponerade och peppande samtidigt som andra tycker att jag är lite galen som ger mig in i det här. Men jag mår bra av det och känner min kropp bäst. Min bebis är så klart fokus nummer ett, han kommer alltid först. Men han mår bra av att jag mår bra och så länge jag känner att det är sunt är det bara att köra på.
    – Dessutom är min man läkare, vilket känns skönt. Jag kan bolla med honom och han stöttar mig i detta.

Vill bli inspirationskälla

Nu hoppas Anna att hon kan bli en inspirationskälla till andra i samma situation.
    – Jag hoppas att jag kan inspirera andra kvinnor till att träna och visa att det går att kombinera med småbarnslivet. Du behöver inte lägga idrottssatsningen på hyllan bara för att du får barn. Samtidigt blir det lättare att komma tillbaka i form om du fortsätter att träna under graviditeten. Dessutom är det bra för bebisen i magen. All träning är bra träning! Dock är graviditet och förlossning otroligt individuell och så även träningen. Det ska aldrig göra ont, utan alltid kännas bra.
    – Det handlar om att lita på sig själv och sin kropp. Även om man så klart alltid måste lyssna på sin barnmorska och läkare.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Skoda Cycling Team

Anna Norman

Ålder: 32 år.
Bor: Norra djurgårdsstaden i Stockholm.
Familj: Maken Peter och sonen Nils, snart 4 månader.
Yrke: Leg. Tandläkare.
Intressen: Cykling, löpning, simning. Resa och uppleva nya saker med familj och vänner.
Aktuell: En av rekryterna i Skoda Cycling Team 2020, som ska cykla Vätternrundan under åtta timmar.

Följ Annas resa på Instagram: @annalmnorman

Här är hela Skoda Cycling Team 2020

Ambassadörer:
Fredrik Kessiakoff, Marcus Hallbäck, Jacob Wihk, Daniel Jansson, Karl Pamp, Zoltan Darvas, Johanna Palmquist, Hanna Johansson, Cecilia Widegren, David Alledal, Magnus Gustavsson, Nathalie Eklund, Daniel Adams Ray, Payman Hazeer, Pierre Moncorgé, Christian Löfstrand, Damian Phillips, Daniel Rytz, Daniel Breece.

Rekryter:
Annika Stark (Uppsala), Felice Andersson (Borås), Agnes Maltesdotter (Solna), Nina Lindström (Saltsjö-Boo), Anna Norman (Stockholm), Kristina Wikström (Sävsjö), Thomas Sandell (Stockholm), Richard Jonsson (Angered), Oliver Berntzon (Gullspång), Mikael Männer (Göteborg), Sverre Liliequist (Åre), Lambert Rutaganda (Stockholm), Andreas Brettmark (Göteborg), Simon Hallström (Östersund), Mattias Johansson (Umeå).