Finspångs Cykelamatörer, med Malin Karlsson i spetsen, kommer med minst fem lag till Vättern Bike Games lagtävling.
Totalt har klubben ungefär 200 medlemmar i blandade åldrar. Från junior till senior.
Malin Karlsson hittade klubben, och cyklingen, 2016 efter att ha blivit tipsad av en vän. Nu sitter hon med i styrelsen.
Artikel

Finspångs CA storsatsar på Vättern Bike Games

2019-08-23

Fyra, åtta eller tolv timmar? Hur länge orkar du och ditt lag cykla i sträck? Om en knapp månad är Vättern Bike Games tillbaka. Malin Karlsson och gänget i Finspångs Cykelamatörer satsar stort Vätternrundans höstarrangemang.
– Att tävla i lag är det som lockar. Att vi får kämpa och umgås tillsammans under en heldag, säger hon.

I fjol cyklades flera hundra varv på MTB-banan på Dunteberget. I år är Vättern Bike Games är tillbaka på ny arena och med nya fartfyllda tävlingar. Lagtävlingen Team Challenge, som lockade fler än 50 lag förra året, har utvecklats och cyklas antingen i fyra, åtta eller tolv timmar. Bland teamen som kommer till start hittas Finspångs Cykelamatörer, som kommer med fem lag, minst.
– Som det ser ut nu har vi fem lag anmälda, och ett till är på gång, säger Malin Karlsson, som ställer upp i tolvtimmarstävlingens damklass.

Malin har varit en del av Finspångs CA sedan 2016 och sitter numera i styrelsen. Hon blev tipsad om klubben av en vän som var medlem och fastnade direkt, både för klubben och för cykling.
– Vi har fått till en väldigt bra sammanhållning och det är ”happy rides” och ungdomsträningar varje vecka. Ibland är vi ute hela dagar för att cykla mountainbike, prata och fika, säger hon.

Att Vätternrundan arrangerar en arenatävling under hösten ser hon bara positivt på. Dels för att det kan locka fler till sporten, dels för att det förlänger cykelsäsongen.
– Det finns nog en del som testar på att tävlingscykla när de får chansen att göra det i lag. Sen gillar jag att man får chansen att lära känna andra cyklister över klubbgränserna. Cykling är en social sport och här finns chans att prata både i depån och på banan.

Redan för två år sedan fick Malin höra talas om Vättern Bike Games, men det är först nu som hon får chansen att ställa upp i lagtävlingen.
– Det ska bli kul att äntligen komma till start. Vi har hört att det ska vara en relativt lättåkt bana, men med många höjdmeter. Siktet är inställt på att hinna med varsitt varv per timme.

Hur förbereder man kroppen för en tolvtimmarstävling?
– Långa pass och distanser. På en sådan här tävling blir varje varv som en spurt, med vila och umgänge mellan varven, så jag tror att det är viktigt att ha tränat på det inför, säger Malin.

Text: Johan Fransson
Foto: Privat, Finspångs CA


Finspångs Cykelamatörer

Grundades år: 1952.
Antal medlemmar: Cirka 200.
Antal lag i Vättern Bike Games: Fem, hittills. Finspångs CA – Ungdomstränarna (herr 12h), Finspångs CA – Fantastic Boys On Bikes (herr 12h), Finspångs CA – Bikegirls (dam 12h), Finspångs CA – Fantastic Girls On Bikes (dam 12h), Finspångs CA – Ungdomslag (ungdom 12h).

Malin Karlsson

Ålder: 31 år.
Bor: I Finspång.
Arbetar: Förskollärare.
Började cykla: Våren 2016.
Bästa med cykling: ”Att få upptäcka och ta del av naturen. Och att man får kämpa och ta i samtidigt som det är skonsamt för kroppen.”


Vättern Bike Games Team Challenge

Succétävlingen Team Challenge är tillbaka, i år i en utökad variant. Du och ditt lag cyklar fyra, åtta eller tolv timmar på en fem kilometer lång bana. Flest antal varv när tiden är slut vinner.
Nytt för i år är inte bara att du kan välja antal timmar i spåren. Herr-, dam- och mix-klassen kompletteras med en ungdomsklass samt att Dunteberget har ersatts av Bondebacka, mer centralt i Motala.

LÄS MER OCH ANMÄL DITT LAG HÄR!