Artikel

Fin runda för Jan i högt tempo

2016-06-12

”Full snurr” kan man säga lite skämtsamt om man beskriver Jan Löfgrens liv.
Jan är helfrälst i cykling.
Vätternrundan, Halvvättern, mountianbike och långlopp på kontinenten.
Den här hängivne Mjölbycyklisten trampar det mesta.

– Jag har cyklat Vätternrundan 16 gånger, men jag har lagt det åt sidan. Jag kör Halvvättern nu och så åker jag mycket långloppscup när det gäller mountainbike. Jag ska bland annat köra i Italien i sommar. Närmare bestämt ett lopp i Dolomiterna, förklarar Jan Löfgren och konstaterar vidare:
– Det här blev fin träning tycker jag. Halvvättern kändes precis lagom. Jag hamnade i ett bra gäng och vi gick precis under fyra timmar. Vi hade som mål att snitta på 37,5 km/timmen och det lyckades vi uppfylla – med fem sekunder till godo.
Tempot till trots var inte loppet nämnvärt jobbigt, enligt Jan.
– Jag har åkt Halvvättern tre gånger och detta kändes som den bästa. Det var fantastiskt bra förhållanden. Nästan ingen blåst alls, säger han.

Men behövde ni ta hänsyn till de få byvindar som uppstod?
– Ja, det gjorde vi. Vi körde klungan enligt kedjeprincip. Belgisk kedja kallas det på cykelspråk. Det betyder att klungan roterar runt beroende på från vilket håll vinden kommer. Vi vände kedjan när vi gick upp i motvind. Det var den hänsyn vi fick ta. Men annars rullade det på perfekt hela vägen.
Klart är att Jan sitter säkert på sadeln. Cykelåkningen har en framskjuten position i hans liv. Inklusive Motalas innehållsrika cykelvecka. Han kikade lite nyfiket på MTB-Vätterns återkomst i fredags, men avstod från att anmäla sig.
Men chansen finns att han åker nästa år.
– Ja, möjligtvis om banan blir mer teknisk. Jag cyklar Billingen och andra lopp i långloppscupen i mountainbike. Så varför inte. Jag tycker att det är väldigt bra att Vätternrundan satsar på MTB-Vättern igen. Vi behöver fler motionslopp för mountainbikeåkare, anser Jan Löfgren.

Text och Foto: Per Gustafsson