Artikel

Fett blev muskler – tack vare vadet om Vätternrundan

2020-06-05

Ett vad om Vätternrundan blev startskottet för en livsförvandling.
    Kalle Nelsson hittade cyklingen och förvandlade fett till muskler.
    – Nu vill jag inspirera andra och visa att en förändring är möjlig, säger han.

Han har alltid tränat och hållit i gång – mest genom fotboll. Men när ekorrhjulet snurrade på allt snabbare insåg han att det hade blivit för många extrakilon. På sitt Instagramkonto fettblirmuskler har följarna under de senaste åren kunnat hänga med på Kalle Nelssons resa mot ett mer hälsosammare jag. Och allt började med en vadslagning om att cykla Vätternrundan 2018 med svågern.
    – Då köpte jag en billig instegshoj och nu sitter man här med värsta kolfibercykeln, säger Kalle och skrattar.

Att han har blivit biten av cyklingen är en underdrift. Nu är han inne på sin tredje cykelsäsong och glädjen på sadeln ökar alltmer.
    – Det är en väldigt rolig träningsform. Inte minst när man känner att man hela tiden blir bättre. Sedan är det fantastiskt att få se så mycket när man cyklar, säger han.

Men att han skulle bli så lyrisk var inte helt givet från början.
    – Inför första Vätternrundan gick tankarna: ”shit, hur ska jag orka ta mig runt?”. Jag hade visserligen hunnit gå ner ett par kilo fram till loppet, men jag vägde fortfarande ganska mycket. Men jag tog mig i mål!
    – Och när min fru ringde mig efter målgången och frågade om den spontana känslan svarade jag att jag måste anmäla mig till nästa år igen. Både hon och jag trodde att jag skulle säga ”aldrig mer!”, säger Kalle.

Till 2019 års lopp var han ännu mer förberedd. Han hade tagit tag i kosten och även börjat gymma vid sidan av cykelträningen. Vilket gjorde att han var 17,5 kilo lättare vid startlinjen än året tidigare.
    – Jag märkte tydlig skillnad och valde till och med att hoppa över några depåer.

I år skulle det ha blivit en ny tur runt Vättern, men i stället får han cykla sin tredje runda på hemmaplan i Skåne.
    – Vi är en ganska blandad grupp. Några som aldrig har så cyklat så långt, någon som kör sin första Vätternrunda på 20 år och någon sub 9-cyklist. Vi får hjälpa varandra runt, men man klarar mer än vad man tror!

Hur lägger ni upp loppet?
– Vi gör alla mil på en gång. Och det blir ganska backigt också, vi har lagt på tusen extra höjdmeter. Sedan kommer vi att ha depåer efter 10 och 20 mil.

Samtidigt som han laddar upp inför den kommande utmaningen, ser Kalle Nelsson redan fram emot nästa år – när han får uppleva atmosfären i Motala och runt Vättern igen.
    – För mig är det utmaningen och stämningen som gör Vätternrundan så speciell. Det är det man kommer sakna nu. Stämningen, när man står där vid startlinjen, peppad till max och det snart ska dra i gång, alla som sitter längs vägen på solstolar och hejar, känslan när man ska hämta nummerlappen. Det är häftigt.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

Kalle Nelsson

Ålder: 28.
Bor: I en villa utanför Sölvesborg.
Yrke: Projektledare inom energieffektivisering.
Familj: Fru och två barn.
Intressen: Cykling, matlagning, träning och hälsa.

Följ Kalles resa på hans Instagramkonto fettblirmuskler