Hela gänget som cyklade Tjejvättern i somras. Östgötatjejerna gick i mål på 2 timmar och 55 minuter.
I september återförenas fyra av Östgötatjejerna på sadlarna. Då är det dags för Vättern Bike Games Team Challenge.
Artikel

Efter Tjejvättern – östgötskorna återförenas på Team Challenge

2019-08-29

De träffades för första gången i våras under träningen inför Tjejvättern. Om två veckor står Maria, Anna, Pernilla och Birgitta på startlinjen för att cykla Vättern Bike Games Team Challenge under Östgötatjejernas flagg.    

I somras cyklade 19 östgötskor från åtta olika cykelklubbar Tjejvättern tillsammans. Målet var inställt på under tre timmar, och visst grejade tjejerna det. Men satsningen lades inte ned efter Cykelveckan. När startskottet till Team Challenge 8 timmar på Vättern Bike Games ljuder så är Östgötatjejerna tillbaka, i ett lag om fyra.
   – Det ska bli jätteroligt. Åtta timmars cykling där vi får träffa och umgås med andra cykelfantaster, en riktigt kul cykeldag helt enkelt, säger Maria Kromnow.

Maria cyklar tillsammans med Pernilla Nilsson, Birgitta Vegfors Pettersson och Anna Carlsson, som stod bakom Tjejvätternsatsningen i somras. De kommer alla från varsin cykelklubb men har såväl cykelintresset som boendet i Östergötland gemensamt. Maria hade planerat att cykla Team Challenge redan i fjol, men sjukdom fick henne att stanna hemma.
   – Anna och Birgitta var däremot med och cyklade. De gillade det verkligen och berättade för oss andra hur tävlingen fungerade. Vi sa direkt att det är klart att vi hänger på. Det lät superroligt, säger Maria.
– Ryktet verkar ha spridit sig att det är ett roligt arrangemang. Det är ett spännande koncept.

I fjol ställde tre rena damlag upp i tävlingen. En blygsam siffra, som i år mer än dubblas. Redan nu är sex lag anmälda i de olika damklasserna, men det finns plats för många fler.
   – Vi hade nog varit med oavsett om det fanns en damklass eller inte. Men det är klart att det är kul att det finns. Då är alla tjejer med och tävlar på samma villkor.

 Har ni hunnit snacka ihop er om taktiken?
   – Ja, vi har faktiskt redan pratat lite om det. Planen är att hålla tempot uppe genom hela tävlingen, att varje tjej cyklar ett varv var och sedan byter. Sedan får vi se. Åtta timmar är ganska lång tid, men det ska bli en härlig utmaning, säger Maria.

Text: Johan Fransson
Foto: Privat


Vättern Bike Games Team Challenge

Succétävlingen Team Challenge är tillbaka, i år i en utökad variant. Du och ditt lag cyklar fyra, åtta eller tolv timmar på en fem kilometer lång bana. Flest antal varv när tiden är slut vinner.
Nytt för i år är inte bara att du kan välja antal timmar i spåren. Herr-, dam- och mix-klassen kompletteras med en ungdomsklass och fjolårets arena, Dunteberget, har ersatts av Bondebacka, mer centralt i Motala.

Läs mer och anmäl ditt lag här.

Anmälda damlag hittills (2 september):

  • Finspång CA – Bikegirls (12h)
  • Finspång CA – Fantastic Girls on Bikes (12h)
  • Ramsneda dalkullor (12h)
  • Mera Leriga Östgötatjejer (12h)
  • MAIF Kvartetten (8h)
  • Team Östgötatjejer (8h)
  • Team Ljungskog (4h)