Kom ihåg varför du sa ja? Det är ett bra sätt att tänka mentalt under ett utmanande lopp som Vätternrundan. Kom ihåg varför du sa ja? Det är ett bra sätt att tänka mentalt under ett utmanande lopp som Vätternrundan.
Den mentale rådgivaren Rebecka Gabrielsson. Den mentale rådgivaren Rebecka Gabrielsson.
Artikel

Efter ovissheten – så ska du tänka mentalt under Vätternrundan

2021-09-03

In i det sista var det osäkert om årets Vätternrundan skulle bli av eller inte. Något som kan skapa huvudbry – inte minst inför en så stor utmaning som loppen under Cykelveckan innebär. Cykla har tagit hjälp av den mentala rådgivaren Rebecka Gabrielsson för att få tips på hur man kan förbereda sig psykiskt.

Blir det ett lopp eller inte? Många har säkert ställt sig frågan under vintern, våren och sommaren… Och till slut kom det glädjande beskedet. Även om allt inte är riktigt som vanligt blir det en Cykelvecka på plats i Motala i höst.
    Samtidigt innebär det sena beskedet en kort förberedelsetid för många cyklister – inte minst mentalt.

”Mata hjärnan med en tro på att du kan”

Men hur ska en orolig cyklist tänka? Den mentala rådgivaren Rebecka Gabrielsson har några handfasta tips.
   
– Det fanns en anledning till att du anmälde dig till loppet, kom ihåg varför du sa ja från första början. Mental träning handlar om att göra sig själv bättre. Både med din attityd och så att det känns rätt i din kropp. Mata hjärnan med en tro på att du kan och att du kommer att lyckas med det du ska genomföra, säger hon.
    – Jag vill också poängtera att det är viktigt att lyssna på kroppen, den biten glömmer många.

Gå igenom loppet mentalt

Att gå igenom hela loppet mentalt är bra för att skapa en bra utgångspunkt före start, menar Rebecka.
    – Jag brukar göra det tre–fyra gånger i min hjärna för att den ska få så bra bilder av genomförandet som möjligt. Det brukar hjälpa att åtminstone ha tänkt tanken och låtit känslan komma in i kroppen långt innan. 

Hon rekommenderar också att träna på positiva tankar.
    – 80 procent av resultatet kommer av vad du tänker ska hända. Använd ord som lyfter dig, mantran, böner och bekräftelser på att du kommer att klara av det. Vilka som passar bäst är upp till var och en. 

Sprid positiva tankar – det smittar av sig

Att sprida sina positiva tankar är en annan del.
    – Vissa människor kan gå i gång på ilska och behöver det för att prestera. Men det är också lätt att smitta av sig det på andra. Visst, du kan vara en gnällspik längs vägen och få ett bra resultat. Men hur mycket har du njutit längs vägen? Genom att tänka positivt blir ofta såväl resultatet som upplevelsen mycket bättre.

Själv genomförde Rebecka Halvvättern för fyra år sedan. Det efter en period då hon hade haft det tufft i livet och var ”trasig mentalt”.
   
– Det var med skräckblandad förtjusning jag gick in i det. Men jag gillar att säga ja och tänka efter efteråt. Det blev en fantastisk resa, både kul och lärorikt. Samtidigt blev det lite av en upprättelse för mig och jag visade för mig själv att kroppen klarade mer än vad jag trodde.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Shutterstock, Privat

Rebeckas mentala tips inför Vätternrundan

  • Kom ihåg varför du anmälde dig från första början. Känn känslan i kroppen.
  • Gå igenom loppet i huvudet införpå det sätt du vill att det ska gå.
  • Mata hjärnan med en tro att du ska lyckas.
  • Ta fram ord och mantran som hjälper dig att tänka positivt.

Rebecka Gabrielsson

Ålder: 48 år.

Bor: Linköping.

Familj: Anders, Johannes, Amanda, Ludwig, hunden Charlie och två katter.

Yrke: Mental tränare och meditatör.

Intressen: ”Skriva ligger mig varmt om hjärtat. Jag driver en blogg:
rebecka.tarotguiderna.se”.