Systrarna K Åsa och Karin Karlson underhöll cyklisterna när de cyklade förbi Dalby under årets Vätternrundan 315.
Systrarna K Deras version av Shuffla, med det nya namnet "Dalbyporten", blev en succé längs vägen.
Systrarna K Vätternrundan började kalla det för Dalbyporten, svängen i Dalby där de röda husen med vita knutarna står sida vid sida.
Systrarna K Det var inte bara Systrarna K på plats. Byborna i Dalby ställde mangrant upp under Vätternrundan för att stötta cyklisterna.
Systrarna K En och annan high five blev det under timmarna längs vägen. Här tillsammans med cyklisten Johan Thulin.
Artikel

Systrarna K mötte cyklisterna vid Dalbyporten: ”Ska göra ännu mer nästa år”

2021-09-13

När cyklisterna kom till nya ”Dalbyporten” under årets Vätternrundan möttes de av hejarop, sånger och fest. Några av initiativtagarna var showduon Systrarna K – Åsa och Karin Karlson.
    – Det kändes fint att vara en del av allt peppande, säger Åsa.

Under årets Vätternrundan 315 var det premiär för den nya bansträckningen, som bland annat går genom lilla byn Dalby. Det ville byborna fira ordentligt.
    När cyklisterna kom till den så kallade Dalbyporten fanns ett antal av dem på plats för att mana på dem inför de sista fyra milen. Mitt under de tuffaste backarna.
    – Vi fick idén när vi såg den nya sträckningen och tänkte att vi kunde stå där några timmar och sjunga. Det var inte meningen att vi skulle stå där så länge, säger Karin och skrattar.

Sjöng och dansade i sju timmar

Till slut blev det sju timmars sång och dans från showduon från Askersund, som har sitt ursprung i just Dalby.
    – Det är en gammal by, där det egentligen finns tre stora släkter. Vi är den sjunde generationen Karlson. Nu har vi en stuga här som vi besöker emellanåt, säger Karin och berättar att det finns en stor gemenskap i byn.
    – Vi har ett fungerande byaråd och många stora fester under året. Det här blev ytterligare en sådan grej för gemenskapen, säger Åsa.

Många gamla klassiker i repertoaren

Reaktionerna från cyklisterna kom snabbt när sången och musiken ekade runt de röda stugorna med vita knutar.
    – Det var mer positiva reaktioner än vi hade trott. Alla hejade och man kände mycket stolthet. Det var många händer i luften och några gav high five. Det kändes fint att vara en del av allt peppande, säger Karin.

I repertoaren var det en hel del gamla klassiker som Håll om mig, Vill ha dig och Fyra bugg och en Coca-Cola. Men även en omskriven låt som snabbt blev poppis hos cyklisterna.
    – Vi är så stolta över Dalby. Det ledde till att vi gjorde om Samir och Viktors Shuffla och sjöng Dalbyporten i stället, efter smeknamnet som Vätternrundan hade gett den här delen. Det märktes snabbt att den blev populär, så den gick varm. Men vi var tvungna att växla lite emellanåt…

Första, men inte sista gången

Redan nu kan alla Vätternrundancyklister börja träna in succélåten Dalbyporten på deras Youtube-kanal för att sjunga med i juni nästa år. För Systrarna K fick mersmak.
    – Det var första, men verkligen inte sista gången. Vi ska göra det ännu större och mer festligt nästa år, lovar de.

Till sist, vad är det bästa med Dalby?
– Skogen, vattnet och festerna, säger Åsa.
– Och alla historier som vi har tillsammans och det man har fått med sig från tidigare. Det är hemma på något sätt, fyller Karin i.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Liisa Angeria

Se Systrarna K:s vlogg från Vätternrundan här

Systrarna K

En showduo bestående av systrarna Åsa och Karin Karlson, som har hållit på i 20 år med underhållning inom musik, teater och barnteater. Åsa och Karin kommer ursprungligen från byn Dalby, men bor numera i Åmmeberg och Askersund. Systrarna K har släppt en barnskiva ”Barnens bästa sånger”, där de har samlat de bästa och roligaste barnsångerna de vet. I somras släppte de också covern Vad är ord på originalet What are words med Chris Medina.