Det blev en efterlängtad cykelhelg när Vätternrundan var tillbaka igen.
Artikel

Efterlängtad cykelhelg när Vätternrundan kördes

2021-09-07

I helgen var en lång väntan över för Sveriges cykelfantaster. Då var Vätternrundan äntligen tillbaka med start och mål i Motala igen. Totalt startade 10 207 cyklister i något av de olika loppen under helgen och en som valde att maxa upplevelsen var Tobias Igefors från Tranås.
    – Så jäkla skönt, säger han direkt efter den sista målgången. Det har varit helt underbart de här dagarna. Arrangemanget och vädret, det kan inte bli bättre.

Efter ett och ett halvt års pandemi, där förra årets Vätternrunda blev en hemmavariant och årets lopp flyttades från den traditionella helgen i juni, var det i helgen äntligen dags för lopp med start och mål i Motala igen. En hel del förändringar hade genomförts i start, mål och depåer för att följa gällande restriktioner.

Tobias körde tre lopp på fyra dagar

Och cyklisterna njöt i fulla drag. Tobias Igefors från Tranås slog till med tre lopp på fyra dagar; MTB-Vättern på torsdag, Vätternrundan 315 km på fredag–lördag och Halvvättern på söndagen. Det innebar 51,5 mil i sadeln för hans del. Tobias cyklade för Cancerfonden och för sin sambos syster som gick bort i cancer för tio månader sedan. Och glädjetårarna kom när han gick i mål efter tredje loppet, Halvvättern på söndagen.

– Det känns så mäktigt, säger han. Jag kände bara glädje när jag satte mig på sadeln igen i morse. Det fanns ingen smärta, det skulle bara genomföras.

– Jag anmälde mig till MTB-Vättern och Vätternrundan 315 km och sen kom beskedet att alla lopp skulle köras samma helg. Då tänkte jag att den här chansen inte skulle komma tillbaka, så då bestämde jag att jag skulle köra tre lopp och göra en insamling genom Cancertrampet.

Vd:n summerar: ”Fantastisk cykelhelg”

Vätternrundans olika lopp brukar normalt sett köras över två helger. Men i och med flytten från juni till september komprimerades den traditionella Cykelveckan till en helg, med fem lopp på fyra dagar. Vätternrundans vd Oskar Sundblad var nöjd och glad när han sammanfattade en intensiv helg.

– Det har varit en fantastisk cykelhelg, säger han. Riktigt bra väder hela helgen och oerhört många glada cyklister i mål. Det har varit helt magiskt att stå i målgången och se alla som tagit sig igenom sin utmaning och äntligen fått genomföra den tillsammans igen.

Helgen inleddes med MTB-Vättern på torsdagen. Där startade totalt 700 cyklister, varav 693 kom i mål. På fredagen och lördagen kördes Vätternrundan 315 km – i år lite mer utmanande än vanligt på grund av en ny, längre bansträckning, fler mörkertimmar och en kylig natt. 6 921 cyklister kom till start i Vätternrundan 315 km. Av dem tog sig 6 427 i mål, medan 494 bröt.

– Den här Vätternrundan var episk, på så många olika sätt. Det var en tuff runda, men många har också sagt att det har varit en av de bästa någonsin, säger Oskar Sundblad.

Totalt cyklade drygt 10 200 de olika loppen

På söndagen kördes tre lopp – Halvvättern, Vätternrundan 100 km och 30-årsjubilerande Tjejvättern. I de tre loppen startade totalt 2 586 cyklister. Av dem kom 2 565 i mål, medan 21 cyklister bröt. En av dem som har varit med på samtliga Tjejvättern sedan starten och cyklade sin 30:e Tjejvättern på söndagen var 80-åriga Karin Olsson Heintz från Filipstad.

– Jag har sagt att jag ska åka ända till det tar stopp, så jag står nog på startlinjen nästa år igen, säger hon efter loppet.

Totalt rullade över 10 200 cyklister ut från starten i Motala under helgen. Därutöver har cirka 2 000 deltagare cyklat loppet på hemmaplan. Oskar Sundblad kan summera en mycket lyckad cykelhelg och nu startar planeringen för nästa års cykelvecka.

– Det är bara att börja träna, säger han och skrattar. Nästa år är vi tillbaka med Vätternrundan i juni igen.