Artikel

Drömmen om velodromen

2016-04-19

Nu ska velodromsporten få ett uppsving i Sverige. Första steget? Att bygga en fullskalig arena i huvudstadsområdet. Åtminstone om Björn Rundström, på Stockholm Cykelförbund, får bestämma.
– Det kommer att behövas arenabaserad cykling för att vi ska kunna konkurrera i sporten i framtiden, säger han. 

I februari 2010 invigdes inomhusvelodromen i Falun. I Stockholm har det inte funnits någon velodrom sedan 1931, när anläggningen på Kungsholmen fick ge plats åt Kristinebergs IP. Något Björn Rundström vill ändra på.

Tillsammans med ett antal engagerade cyklister i huvudstadsområdet jobbar han på att få upp intresset bland de styrande i kommunerna för ett velodrombygge.

– Till att börja med hade det varit kul om vi fick en arena för velodromsporten över huvud taget i Stockholm. Velodromen i Falun har varit jätteviktig för sporten, men det är mest på träningsnivå i och med att den inte är tillräckligt lång. Det ska man inte förakta, men vill vi kicka i gång sporten ordentligt behövs en olympisk arena och det i storstadsområdet. Det finns 30 medaljer att slåss om i OS och jag vet att SOK är sugna också, säger Björn Rundström och fortsätter:

– Dessutom växer Stockholm så det knakar. Det är få som vågar släppa ut sina barn i Stockholmstrafiken, så arenor kommer att behövas. Både för BMX, cykelcross, velodrom och landsvägscykling.

Ett alternativ, som Björn Rundström har tittat på, kan vara att bygga arenan som en kombinerad hall för velodrom och friidrott. När Nacka kommun i  början av året började utreda förutsättningarna för en friidrottshall passade han på att skicka in ett förslag.

– För vår del hade det varit jättekul att ha den där. Men vi står inte och faller med det bygget. Det finns fyra–fem platser, där vi är med och hugger. Men det gäller att ligga på och skicka in sina idéer. Sedan måste man ha lite tur och träffa rätt, är det rätt personer som får förslagen och vi hittar finansiering är det möjligt. Men det är någon som måste driva frågorna.

En arenaförebild finns i danska Odense, där en nybyggd velodrom – Thorvald Ellegaard Arena – invigdes under 2015. Björn Rundström har varit där på studiebesök och finner den intressant, även om den inte helt går att kopiera i Sverige.

– Den är byggd som ett stålskelett med ett tält över och värms upp med infravärme. Så byggnadslösningen skulle inte fungera hos oss, det skulle bli både kallt och dyrt. Byggtekniskt får vi titta lite mer på svenska bandyhallar och liknande. Men det är intressant att se deras kalkyl och hur de hade projekterat det hela.

När vi kommer att få se en velodromarena i Stockholmsområdet vågar inte Björn Rundström svara på, men att det kommer ske … det både hoppas och tror han.

– Man vet inte förrän man har försökt. Men det är klart att vi måste tro på det, säger han.

Text: Pierre Henriksson