Per Gyllingberg har fått en bättre fysisk och psykisk hälsa sedan han började cykla för sex år sedan. Per Gyllingberg har fått en bättre fysisk och psykisk hälsa sedan han började cykla för sex år sedan.
Hans cykelintresse är stort. Och det var bland annat tack vare sändningarna från Tour de France som han såg från tv-soffan och gav inspiration till att ge sig ut på vägarna. Hans cykelintresse är stort. Och det var bland annat sändningarna från Tour de France som Per fick inspiration till att ge sig ut på vägarna.
Per med medaljen han fick efter målgången av sin första Halvvättern. Per med medaljen han fick efter målgången av sin första Halvvättern.
Artikel

Pånyttfödelse tack vare cykling: ”Har gjort underverk”

2022-12-23

När Per Gyllingberg slutade röka sparade han ihop till en cykel för pengarna som han fick över. Det förändrade hans liv. Både fysiskt och mentalt.
    – År 2016 var jag i så dåligt skick att jag inte orkade gå upp för trappan, säger han.

Att han skulle må så bra bara sex år efter han knappt kunde röra sig på grund av ett antal bakomliggande sjukdomar trodde han inte.
    – Jag hade gått in i väggen, hade astma och läkarna sade att jag hade fått kol av rökningen. Och det var ingen som hade sagt till mig att det hade kunnat åtgärdas av att motionera, säger Per Gyllingberg.

Men det var precis det som han gjorde 2016. Pengarna han tidigare hade köpt cigaretter för sparade han, och efter fyra månader kunde han investera i en mountainbike. Inspirationen kom från tv – och världens alla cykelstjärnor.
    – Det kanske är lite fånigt. Men jag flyttade i den vevan och i tv-utbudet i min nya lägenhet ingick Eurosport. Jag har alltid varit intresserad av långdistanssporter, så jag hamnade framför Tour de France. Och på den vägen är det…

När Per väl hade börjat trampa märkte han snabbt resultat. Lungorna började repa sig, han slutade hosta och behövde inte heller lika mycket astma-medicin.
    För att få ännu mer motivation anmälde han sig också till Halvvättern.
    – Jag lyckades komma i väg och det tog sin lilla tid – mer än sju timmar. Men jag var helt överlycklig hela rundan, sjöng och grät om vartannat. Det var sådan frihet, från att inte ha orkat gå till affären till att kunna cykla 15 mil.

Gillar att cykla även vintertid: ”Häftig upplevelse”

Sedan dess har han bara fortsatt, och numera är det cykling året runt som gäller. Vintertid kanske det visserligen inte blir lika långa rundor, men vädret och minusgraderna skrämmer inte.
    – Det är faktiskt en rätt häftig upplevelse – och spännande. Det kan vara helt knäpptyst och man är ofta ganska ensam ute på vägarna. När det även kommer lite dimma är det helt magiskt. Jag gillar att fotografera också, och det blir väldigt fina miljöer, säger Per och fortsätter:
   
– Men det är också viktigt att tänka sig för. Jag försöker hitta vägar där det inte är så mycket trafik och har dubbdäck på cykeln, säger han.

Vad har du mer för tips till de som vill testa vintercykling?
– Egentligen är det bara att ge sig ut. Det behöver varken vara så långa sträckor eller gå så fort. Men använd dubbdäck och hjälm, och ha gärna en termos med varmvatten med sig. Det kan vara skönt att ha för att värma sig om det blir kallt.

Cyklingen har gett honom mycket, men framför allt bättre hälsa – såväl fysiskt som mentalt. Och nu hoppas han kunna inspirera andra.
    – Om jag håller i gång mår jag helt enkelt bättre och håller lungorna i schack. Det har gjort underverk för både kropp och psyket. Den mentala vinsten är otroligt stor. Kan jag få någon annan att tänka om vore det fantastiskt.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

Per Gyllingberg

Ålder: 60.

Bor: Tidaholm.

Familj:”Barn, barnbarn och en fantastisk flickvän”.

Yrke: Sjukpensionär.

Intressen: Motion, träning och foto.

Dold talang: ”Oftast glad och positiv”.