Artikel

”Det är mot tyngdlagen”

2017-07-31

Stillastående hopp på ett par meter. Rakt upp eller åt sidan. Med en cykel. Utan att sätta ner foten i marken.
   Trial är sporten som kräver kontroll, balans och koordination.
   – När man tittar på trial så ser det ut som att det är emot tyngdlagen, säger Anna Hult.

Efternamnet Hult är så gott som synonymt med svensk trial. Anna har varit med i sporten sedan mitten av 1980-talet och representant för grenen i cykelförbundet. Maken Mats är förbundskapten. Och sonen Tobias är en av de allra främsta utövarna i Sverige, med en andraplats i SM som bäst.
– Det är ju en ganska liten sport, så det blir att de närmast sörjande får driva verksamheten och skapa möjligheter för de som vill utöva den, säger Anna Hult.

Men sporten växer. Mycket tack vare uppmärksamheten den har fått under de senaste åren genom bland annat MTB-EM i Huskvarna där trial var med som uppvisningssport och det har varit tv-sändningar från SM-veckan.
– Det kommer hela tiden nya utövare – och klubbar. Nu har vi varit med på SM-veckan tre år i rad, vilket har lett till mer uppmärksamhet. Det är fler som vet vad trial är nu.

Vad är det som är så speciellt med sporten?
   – Det är den fullständiga kontrollen man måste ha, balansen och koordinationen. När man tittar på trial så ser det ut som att det är emot tyngdlagen. När åkarna står still på bakhjulet och helt plötsligt exploderar och hoppar en och en halv meter. Eller hoppar från ett hinder till ett annat flera meter bort. Det är fascinerande.

Vad ska man ha för egenskaper som trialåkare?
   – Man behöver vara envis. Det går åt mycket träning för att lära upp balansen och koordinationen. Och så måste man vara modig, för att våga göra det här språnget.

I oktober blir det en ny chans att upptäcka trial, när sporten är med på Vättern Bike Games. Under tävlingarna på Dunteberget finns det chans att se trial i världsklass. Såväl Joachim Nymann som Nadine Kåmark ligger högt på världsrankingen och bland juniorerna lyfter Anna Hult fram Rasmus Lidén, som en coming man.
– Det är väldigt hög nivå på våra åkare, särskilt med tanke på hur få utövare vi har i jämförelse med andra länder.

Men det är inte bara eliten som tävlar på Vättern Bike Games, utan även ungdomar i alla åldrar.
– Alla som kan cykla, kan också hålla på med trial.

Anna Hult tycker också det är viktigt för de olika cykelsporterna att ha gemensamma aktiviteter.
– Det betyder jättemycket för oss att få vara med på Vättern Bike Games. Efter att vi hade varit med på mountainbike-EM i Huskvarna var alla helt lyriska. Det var så roligt att få vara en del av ett större cykelevenemang. Vi har ofta harvat runt själva, säger Anna, som hoppas att deltagandet på Vättern Bike Games ska öka intresset ännu mer:
– Det är en fascinerande sport att titta på, så det är lätt att fastna för den. Nu får man möjlighet att uppleva den på riktigt. Man kommer utövarna väldigt nära, det är bara ett avspärrningsband emellan.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Malin Hult, Maria Johansson


Trial

I trial är de viktigaste faktorerna stabilitet och kontroll av cykeln i extrema situationer. Trial växte fram i Europa på 1970-talet och har sina rötter i den motordrivna versionen. 1985 integrerades trial helt inom det internationella cykelförbundet UCI varefter sporten har utvecklats snabbt.

Utmaningen i trial är att ta sig över grupperade sektioner utan att sätta foten i marken eller med någon del av cykeln (med undantag av hjulen) vidröra marken eftersom detta medför straff. Efter att ha genomfört sektionerna är det den cyklist som har minst antal straffpoäng som förklaras som vinnare. De vanligaste hjulstorlekarna som används inom sporten är 18, 20, 24 och 26 tum.

Något som är speciellt med cyklarna är det inte finns några sadlar.

 

Källa: Svenska cykelförbundet