Artikel

Cykling på duken

2016-04-25

Ibland kan det finnas tillfällen mellan träningspassen då det passar bra att återhämta sig på soffan med en film i DVD-spelaren. Cykla.se tipsar om några filmer där cykling står i centrum på det ena eller andra sättet. 


The Flying Scotsman

Regi: Douglas Mackinnon.
Genre: Drama.
Utgivningsår: 2006.
Längd: 97 minuter.

”Det var det ultimata testet – ingen trafik, en man mot klockan i en velodrom. Jag sa inte till mig själv att jag skulle göra ett försök på världsrekordet, jag sa att jag skulle slå det.”

Orden är Graeme Obrees och är hämtad från en intervju på telegraph.co.uk. Obree är den skotske cyklisten vars osannolika (men sanna) historia blev film för tre år sedan. Med en säregen åkteknik och på en cykel som han konstruerade med bland annat delar från en tvättmaskin, dundrade amatören Obree in i velodromcyklingen och slog timvärldsrekordet. Han ställde även upp i VM, men motarbetades kontinuerligt av det internationella förbundet, som konstruerade flera nya regler som förbjöd Obrees åkstilar och cyklar.

The Flying Scotsman, där Jonny Lee Miller spelar huvudrollen, handlar lika mycket om Graeme Obrees kamp mot världsrekordtider och förbundet som mot sitt eget bräckliga psyke. För mellan framgångarna i velodromen, genomgår Obree djupa livskriser. Dessa mörkare delar av filmen är gripande, även om de hade tjänat på en mer karismatisk skådespelare än Miller i rollen. Men hursomhelst är det fascinerande att följa en person som gått sina egna vägar inom cyklingen.

Som exempel kommer Obree på idéen till sin andra åkstil (efter att den första förbjudits) när han ser en teckning av Stålmannen, där denne flyger med armarna sträckta rakt fram. Efter en tid förbjöds även denna stil …


Trion från Belleville

Regi: Sylvian Chomet.
Genre: Komedi, Animerad.
Utgivningsår: 2003.
Längd: 81 minuter.

Tour de France har en bärande roll i franske Sylvain Chomets animerade film, som har mottagit en rad priser och som Oscarsnominerades i kategorierna Bästa animerade film och Bästa originalsång.

Den unge föräldralösa pojken Champion bor tillsammans med sin mormor Madame Souza i utkanterna av Paris. Mormodern försöker med alla medel att göra sitt barnbarn lyckligt, men denne är ständigt nedstämd och sorgsen. Inte ens en hundvalp livar upp Champions tillvaro, men så en dag upptäcker mormodern hans passion för cyklar. En trehjuling inhandlas och snart är träningen i full gång. Målet är att deltaga i Tour de France och en dag går drömmen i uppfyllelse. Men under klättringen uppför berget Mont Ventoux kidnappas Champion förs över Atlanten, till staden Belleville, och tvingas använda sina cykelfärdigheter på en illegal spelklubb. Madame Souza tar upp jakten på sitt barnbarn och får oväntad hjälp av en trio damer, som utan tvekan tillhör filmhistoriens mest bisarra musiker.

Trion från Belleville är något helt annat än de animerade filmer som skapas i Disneyfabriken. Tempot är ganska lågt, humorn är svart och någon dialog existerar knappt. Karaktärerna i filmen är antingen mörka eller väldigt udda, men trots det är Trion från Belleville en film som värmer.  Animeringarna är sevärda på sitt speciella sätt och här finns några minnesvärda scener, som ett av trions scenframträdande, där de inför en extatiskt publik, skapar musik med hjälp av kylskåp, tidningspapper och dammsugare. Eller när Madame Souza ska väcka liv i Champions kropp efter en stenhård träningsrunda, genom att massera hans ben och rygg med en gräddvisp och en handgräsklippare.


American Flyers

Regi: Steve Tesich.
Genre: Drama.
Utgivningsår: 1985.
Längd: 113 minuter.

En mustaschprydd Kevin Costner innan han blev megastjärna. Här spelar han tävlingscyklisten Marcus som tillsammans med sin bror David deltar i ett lopp i Colorado, kallat ”Hell of the West”. Innan loppet äger rum, får vi se en rad härliga träningsscener med de båda bröderna, där Marcus, som är den äldre och mer rutinerade cyklisten, hetsar sin bror på olika sätt. Men veckorna innan det är dags att ge sig av till Colorado får Marcus reda på något graverande om Davids hälsotillstånd. Ska han berätta eller hålla tyst och låta David köra loppet?

Det finns flera anledningar för den cykelintresserade att se American Flyers. Träningsscenerna är både inspirerande och roliga (en arg hund är en bra spurttränare). Samma gäller för tävlingsscenerna som är filmade i natursköna miljöer. Sist men inte minst – cykellegenden Eddy Merckx gör ett kort, kort framträdande i filmen.


Fler cykelfilmer:

Breaking Away (Loppet är kört)
En 19-årig amerikan som just gått ut high school, låter fascinationen för italiensk cykling gå lite över styr.

Höllentour (Hell on wheels)
Tysk dokumentär om Tour de France 2003. Här får man på nära håll följa ett par av cyklisterna i Team Telekom, som berättar om sina känslor under loppet.