Artikel

Cykelstjärnans nya satsning – motionslopp på hemmaplan

2017-08-25

Lördagen bjuder in till cykelfest i Falun, då är det premiär för Marcus Ljungqvist Invitational. Bakom initiativet står det före detta cykelproffset.
– Vi vill erbjuda något för alla, säger han.

 Det har gått några år sedan Marcus Ljungqvist avslutade sin karriär. Nu är han för första gången med och arrangerar ett cykellopp på hemmaplan. Marcus Ljungqvist Invitational är ett motionslopp på landsväg som vänder sig till den breda massan. Med blandade distanser, för allt från barn som precis lärt sig cykla till elitcyklister som vill utmana klockan, hoppas Marcus att det kan bli ett årligt arrangemang som sträcker sig långt fram i tiden.

– Det här blir lite som ett provår. Vi vill erbjuda någonting för alla. Det förbereds redan inför nästa års lopp då vi förhoppningsvis kan väcka liv i det gamla GP-loppet som tidigare gått i staden. Vi har fått in Falu kommun som sponsor, det är superkul och gör att vi vågar tänka längre fram än bara ett år. Vi vill gärna att det här blir ett återkommande event.

Loppet då? Jo, de två längre loppen är på 85 respektive 160 kilometer och startar vid Falu gruva. Längs vägen kan deltagarna passa på att både fika vid depåer och bada i insjöar.
– En sponsor har gått in och kör badbuss i skytteltrafik ned till sjöarna, det gör vi för att helt enkelt skapa någonting som är för alla. I start- och målområdet kommer det hända många saker där våra sponsorer är med och håller i aktiviteter.

När Marcus avslutade sin professionella cykelkarriär var det en omställning att helt plötsligt inte vara lika mycket ute på resande fot. Från att ha cyklat Tour de France, OS i Aten och massvis med världscuplopp till att helt plötsligt flytta hem till Falun på heltid. Det har gett honom chansen att engagera sig i den lokala idrotten vilket har inneburit en del förändringar i vardagen.
– Det var tufft, men samtidigt kul med en sådan omställning. Det har inte blivit lika mycket cykling såklart, men jag är kvar i branschen. Nu har jag bland annat uppdrag i Dalaidrotten och hjälper till som cykeltränare inom Dala Sports Academy, säger Marcus, som också har hunnit med att vara sportdirektör för Team Sky, världens högst rankade cykelteam.

Som professionell cyklist kan det vara lätt att missa hur mycket det är som behöver förberedas inför ett lopp. Det har Marcus fått erfara, som jobbat hårt tillsammans med sina medarrangörer, Mika Snell och Malin Göthberg.
– Det vill jag verkligen poängtera, att de som håller i sådana här arrangemang verkligen förtjänar beröm. Hatten av till alla dem! Det är inte lätt att ordna alla tillstånd och få engagerade funktionärer att hjälpa till.

Text: Johan Fransson


Marcus Ljungqvist

Ålder: 42 år.
Meritlista: Slutsegrare i Luxemburg runt 2002, Tour de France 1998, 2003, 14:e plats OS i Aten 2004, fjärdeplats VM 2005.
Aktuell med: Marcus Ljungqvist Invitational 2017, motionslopp som han själv arrangerar i Falun.