Vättern BikeSwim är det senaste loppet under Cykelveckan – en rejäl utmaning.
Artikel

Här är det nya loppet – cykla runt och simma över Vättern

2024-04-01

Med anledning av dagens datum (vid publiceringen) är artikeln ett aprilskämt.


I sommar kan du få möjlighet att testa på en helt ny upplevelse under Cykelveckan. Nu satsar Vätternrundan på ett lopp där du först cyklar från Motala till Hjo och sedan simmar över sjön tillbaka.
  – Det här blir en unik möjlighet att testa sina gränser, säger Ove Schwimmen, affärsutvecklingschef på Vätternrundan.

Vätternrundan fortsätter att utveckla och uppdatera sitt lopp-utbud. I år lägger organisationen till en helt ny utmaning – Vättern BikeSwim. Det går ut på att deltagarna först ska runda Vätterns sydspets med cykel och ta sig 171 kilometer till Hjo. Där gäller det att snabbt hoppa i sjön för att simma 25 kilometer tillbaka till Motala.
    – Även om att cykla 315 kilometer, som vårt längsta lopp är, kräver rejäl ansträngning har vi fått önskemål om fler extrema utmaningar. Nu lanserar vi det här som ett test och hoppas på stort gensvar, säger Ove Schwimmen.

Längre än Vansbro – men kortare än sträckan mellan Calais och Dover

Att simma flera mil i öppet vatten innebär en stor påfrestning på kroppen. Som en jämförelse är Vansbrosimningen, med sina tre kilometer, nästan en tiondel så lång. Mellan Calais och Dover i Engelska kanalen, som är en annan populär simsträcka, är det däremot längre – hela 35 kilometer. Men det är något som endast fem svenskar har klarat av att simma någonsin.
    I Vättern BikeSwin har man dessutom cyklat en lång sträcka innan man ger sig ned i vattnet.
    – Det visar på att vårt nya lopp inte är för oss dödliga. Det kräver en prestation och ett pannben utöver det vanliga, säger Ove Schwimmen.

En av dem som ser fram emot loppet är Borensbergsbon Anders Andreasson.
    – Det blir ett stort äventyr. Jag har tävlat mycket i triatlon tidigare, men har svårt att springa på grund av en skada. Därför passar det utmärkt med en kombination av cykling och simning, jag älskar båda sporterna. Och det ska bli kul att göra det under Vätternrundans flagg.