Hjärt-Lungfonden vill nå ut till fler med hjälp av idrott. Cyklingen är först ut i storsatsningen.
Christos Amprazis ligger bakom Ride for life-satsningen, som är Hjärt-Lungfondens officiella cykelteam.
Artikel

Hjärt-Lungfonden satsar på insamling med hjälp av Sveriges cyklister

2020-06-08

I år har Hjärt-Lungfonden valt att göra en stor satsning för att lyfta insamlingen med hjälp av sport.
Inte minst cykling – där ambitionen är att hela Cykelsverige ska vara med och bidra till satsningen Cykelmiljonen.
 

– Hälsosamma levnadsvanor kan förebygga 80 procent av all hjärt-kärlsjukdom och stroke. Därför känns det här som en helt naturlig satsning. Genom att uppmuntra människor att röra på sig och samtidigt bidra till forskningen skapar vi på flera sätt förutsättningar för att fler ska leva längre och få ett friskare liv, säger Carin Blicke Rehle, insamlingschef på Hjärt-Lungfonden.

Hjärt- och kärlsjukdomar är den allra vanligaste dödsorsaken i Sverige. Varje år drabbas exempelvis omkring 10 000 människor av hjärtstopp – och endast 600 överlever. Men samtidigt som det är vår tids största folksjukdom är uppmärksamheten och vetskapen om sjukdomarna alldeles för liten. Det menar Hjärt-Lungfonden, som nu gör en storsatsning för att få fler att inse allvaret.
    – Alla människor, såväl ung som gammal, berörs på något sätt. Nu behöver vi bli fler som bidrar till lösningen, säger Carin Blicke Rehle.

Under 2020 planerade Hjärt-Lungfonden att göra en stor satsning på att nå ut med hjälp av idrotten. Inte minst under Vätternrundan, där organisationen skulle vara med och dels hjärtsäkra evenemanget, dels lyfta frågan och bidra med information. Men som med mycket annat har många planer omkullkastats efter coronavirusets intåg.
    – Vi hade stora planer som vi nu har fått göra i ett annat format. Men vi ställer inte in då vi vet att forskningen behövs nu mer än någonsin. Därför kör vi vidare med vår idrottssatsning och först ut är cyklingen, säger Carin Blicke Rehle.

I början av året inleddes bland annat Cykelmiljonen, där man som enskild cyklist kan starta en egen insamling till förmån för Hjärt-Lungfonden. Målsättningen? Att under 2020 få in en miljon kronor till forskningen.
    – Forskningen är det viktigaste skälet till att fler människor får ett längre liv. Nu vill vi se till att färre drabbas.

Hjärt-Lungfonden har även ett officiellt cykelteam som är en del av satsningen. Ride for Life leds av Christos Amprazis, som drivs av att se till att så få som möjligt ska behöva få uppleva det han och hans familj gjorde när sonen Alexander gick bort, endast 31 år gammal, för snart två år sedan.
    – Vår drivkraft är att ingen ska behöva dö i onödan, oavsett vilken sjukdom det handlar om. Men faktum kvarstår att mer än 40 procent dör i hjärt- eller lungsjukdomar, det är mer än alla cancerformer tillsammans, säger Christos Amprazis.

Under året arrangeras ett antal event, varav Cykelveckan skulle ha varit ett.
    – Vi hade några gäng som skulle köra såväl Vätternrundan som Halvvättern. Nu blev det inte så, men till nästa år är vi tillbaka igen.

I dagsläget består Ride for Life av 60 cyklister, fördelat på hälften i Stockholm och hälften i Skåne.
    – Vi vill växa lugnt och organiskt. Till nästa år kommer vi att ta in fler cyklister och fler städer. Men det viktiga är att vi får in rätt personer som är med av rätt syfte.

Med anledning av vårens pandemi har Hjärt-Lungfonden även startat en insamling kopplat till forskning kring covid-19 och hjärt-lungsjukdomar.
    – Det kändes naturligt för oss eftersom människor i dessa riskgrupper riskerar att drabbas hårdare om de insjuknar i covid-19 än andra. Här kan vem som helst starta en egen insamling, varför inte ge en krona för varje kilometer som du cyklar i Min Vätternrundan? säger Carin Blicke Rehle.

Text: Pierre Henriksson

Hjärt-Lungfonden

Hjärt-Lungfonden, grundades redan 1904, med målet att bekämpa dåtidens stora folksjukdom tuberkolos. I dag är organisationens vision att ingen människa ska behöva dö i förtid av sjukdom i hjärta, kärl eller lungor.

Under årens lopp har organisationen samlat in pengar och bidragit till forskning som bland annat har förlängt livslängden med tolv extra år för den som drabbas av hjärtinfarkt och stöttat banbrytande genombrott som pacemakern. Hjärt-Lungfondens forskningsråd väljer ut de viktigaste forskningsprojekten.

Läs mer om Hjärt-Lungfonden här.

Cykelmiljonen

Hjärt-Lungfonden vill, med hjälp av hela Cykelsverige, samla ihop en miljon kronor till hjärt- och lungforskningen. Att vara med i Cykelmiljonen är enkelt. Allt du behöver göra är att starta en egen insamling genom att registrera dig här, personalisera din insamling med text och bild – och sedan dela med vänner och bekanta.

Genom att vara med i Cykelmiljonen tävlar du också om en cykelresa till Cypern med Ride for Life hösten 2020. Läs mer här.