I Båstad pågår en riktig cykelfest. Både SM och Båstad Bike Week arrangeras.
Artikel

Cykelfest i Båstad

2018-06-20

Den här veckan förvandlas sommarstaden Båstad till en cykelstad. Parallellt med cykel-SM arrangeras Båstad Bike Week med cykelupplevelser för hela familjen.
– Vi vill skapa en cykelkultur i området, säger Pekko Svensson som är projektledare för arrangemanget.

Båstad förknippas av många som en riktig sommarstad. Syftet med Båstad Bike Week är att det i förlängningen ska bidra till att fler upptäcker cykeln som motionsform och att samtidigt locka cyklister att upptäcka staden.
– Det är redan i dag många som kommer hit för att cykla. Det är fina vägar och bra backar. Men vi behöver få upp cykelintresset lokalt. Det är utmaningen för oss som bor här. Det är viktigt att få folk att känna att det här är ett bra cykelställe, säger Pekko.

Samtidigt som Båstad Bike Week arrangeras gör den svenska cykeleliten upp om SM-titlarna.
– Det passar väldigt bra. Tillsammans utgör arrangemangen väldigt bra dagar. SM flyttar till en ny ort nästa år, men Bike Week kommer att leva vidare.
– Från början var det turistnäringen i Båstad som plockade fram cykeln som en destinationsaktivitet. Det i sin tur har resulterat i den här veckan. Vi fick en förfrågan av förbundet om vi ville köra SM här och vi såg chansen att slå ihop evenemangen.

Elitcyklisterna kan räkna med bra stöttning längs med banorna. De är förlagda så att besökarna ska få en känsla av att befinna sig på Tour de France.
– Det är perfekt för publiken att stå vid start, målrakan eller vid den stora klättringen. Känslan ska likna touren där de viftar med flaggor och kan se hur cyklisterna sliter. Banorna är utmanande och det är vad man som publik vill se.

Under torsdagen arrangeras MTB-aktiviteter i Vallåsen, en liten bit utanför Båstad.
– Där har vi bland annat en tvåmanna-stafett i olika klasser där deltagarna ska cykla så många varv som möjligt på en bana i två timmar. Det var väldigt lyckat i fjol och vi hoppas kunna överträffa det i år.

Text: Johan Fransson
Foto: Johannes Persson


SM-veckans lopp:

Under tisdagen och onsdagen har det varit tempolopp på schemat.
Segrare:
Herrjunior: Hjalmar Klyver, CK Bure
Damjunior: Julia Borgström, Höllviken CK
Tandem: Louse Jannering, Sigtuna Märsta Arlanda CK
Paracykel racer: Anna Beck, Skoghalls CK-Hammarö
Handcykel: Peter Malmberg, CK Bure
Damelit: Lisa Nordén, Stockholms CK
Herrelit: Tobias Ludvigsson, CK HVR16

Från och med torsdagen arrangeras linjelopp enligt följande program:
Torsdag
Masters dam och herr
Ungdomar stafett
Fredag
Ungdomar
Lördag
Herrjunior
Damelit
Söndag
Damjunior
Herrelit