Artikel

Crescent vill göra barncyklandet säkert

2018-03-09

Barn ska cykla säkrare på de svenska vägarna. Det är målet med den barncykelsäkerhetskampanj Crescent tillsammans med hundratals cykelspecialister från hela landet satsar på under 2018.
– Vi försöker inkludera så många som möjligt, även de som inte har möjlighet att ta sig till cykelhandlaren, säger Johanna Smedberg, marknadschef på Cycleurope.

I en satsning att hjälpa barn att cykla säkert erbjuder Crescent och landets cykelspecialister kostnadsfria säkerhetskontroller av landets barncyklar. Initiativet riktar sig till föräldrar med barn i grundskolan.
– Med utgångspunkt i Cykla säkert-kampanjen har vi valt att göra 2018 till ett barnsäkerhetsår. Dessutom fick vi idén om att göra någonting med hela återförsäljarnätet. Idén har sitt ursprung i att vi engagerat oss i Skolklassikern och vi har märkt vilken viktig del skolan har i att komma ut och röra på sig, säger Johanna Smedberg.

VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) genomför kontinuerligt mätningar på hur mycket vi svenskar cyklar och resultatet visar att allt färre svenskar väljer cykeln som transportsätt, det gäller inte minst barn.
– Vi ser att det grundar sig i en osäkerhet från föräldrar, inte bara trafikrelaterat utan att samhället inte känns lika säkert längre. Vi ser det här som en chans att få vara med och bygga upp det igen och tror att man behöver etablera en vana tidigt i åren. Cyklar man inte som barn förlorar man ett viktigt element i vardagsmotionen som vuxen.

Från och med i mars har barn och föräldrar kunnat rulla in cykeln till en återförsäljare för att göra en kontroll av säkerheten, oavsett märke.
– Själva kontrollen sker tillsammans med barnet och det tror jag är viktigt för att överföra kunskap och ett tänk samtidigt som man kollar på säkerheten. Det sker enligt ett schema och man kollar bland annat så att bromsarna greppar, att allt är åtskruvat, att reflexerna sitter rätt och att belysningen är korrekt.
– Självklart kontrolleras även hjälmen samt allt som är lagstadgat och ytterligare säkerhetsrelaterade detaljer. Barnen får ett klistermärke att fästa på cykeln och tanken är att vi i efterhand ska följa upp och kolla hur många cyklar som är säkrade.

För de som inte har möjlighet att lämna in cykeln till en handlare har Crescent tagit fram material som visar hur säkerhetschecken görs på hemmaplan.
– Vi försöker inkludera så många som möjligt och har tagit fram material i form av en film. Det som krävs är verktyg och att man är lite händig, säger Johanna.

Text: Johan Fransson
Foto: Cycleurope