Vättern Bike Games är tillbaka med Team Challenge den 15 september.
Robin Bryntesson tar med Sockertoppen på Halvvättern. Robin Bryntesson har efter sin framgångsrika skidkarriär satsat fullt ut på Sockertoppen och dess barn- och ungdomsläger.
Föreningen Sockertoppen arrangerar läger för barn och ungdomar med diabetes.
Artikel

Bryntesson tar med Sockertoppen till Vättern Bike Games

2018-09-03

Robin Bryntesson brottades hela sin aktiva skidkarriär med diabetes. Sedan 2011 arbetar han med att inspirera och visa på möjligheterna för barn och ungdomar med samma sjukdom. I september åker hans team, Sockertoppens IF, till Vättern Bike Games för att cykla Team Challenge.

Vättern Bike Games närmar sig med stormsteg. Den 15 september ska hundratals cyklister trampa sig runt en bana så många varv de hinner under de åtta tävlingstimmarna i Team Challenge. Bland de anmälda finns företag, cykellag, kompisgäng och familjer. Där ser Robin Bryntesson, flerfaldig mästerskapsmedaljör i längdskidåkning, en chans att sprida information och kunskap om diabetes.

När Robin som 17-åring blev diagnostiserad med diabetes typ 1 saknade han både en förebild och ett nätverk för att träffa andra med samma sjukdom. Nu är det snart åtta år sedan han tog saken i egna händer och grundade Sockertoppen för att visa barn och ungdomar att ingenting är omöjligt även om man har drabbats av diabetes.
– Som liten tävlade jag alltid med en rosa mössa som var alldeles för stor. Jag blev känd som den lilla killen med den stora mössan. När jag fick diabetes började jag sälja likadana mössor för att skänka pengar till barndiabetesfonden, säger han.
– Sedan fick jag för mig att slå ihop det bästa av två världar, min elitkarriär och min diabetes, för att visa barn och ungdomar på möjligheterna, trots en tråkig och jobbig sjukdom.

Sockertoppen, med Robin i spetsen, bjuder varje år in barn och ungdomar med diabetes till läger. Där lär han bland annat ut hur de ska slippa trampa på samma minor som han själv gjorde som ung.
– Vi anordnar läger med alla möjliga sorters aktiviteter. Jag menar på att fysisk aktivitet är den bästa medicinen. På våra läger spelar vi bland annat fotboll med promillebrillor, glasögon som visar hur det kan kännas när man går låg i blodsocker.

Hur fungerar man i ett tillstånd av lågt blodsocker?
– Det är som att gå in i väggen. Eller i cykeltermer, som att cykla Vätternrundan i vatten.
– Jag brukar jämföra det med bowling. Har du inte diabetes spelar du på banan som har rännskydd och alltid puttar tillbaka klotet in i banan. Med diabetes måste du alltid räkna ut hur mycket du stoppar i dig för att inte hamna i rännan. Som tioåring är det inte alltid lätt att räkna ut sitt kolhydratintag.

Föreningen Sockertoppens IF har över 200 medlemmar och består av diabetiker och anhöriga från hela Sverige. I somras cyklade Robin Vätternrundan med Roberto Vacchi för att sprida sitt budskap om organisationen.
– Det var verkligen ett jättefint arrangemang, ett av de bästa jag någonsin har varit på. Jag blev grymt imponerad av stämningen och hur kul det var. Det är en av anledningarna till att vi kommer tillbaka till Motala för att delta på Vättern Bike Games.

Till Team Challenge är två Sockertoppen-lag anmälda. Laguppställningarna är inte klara ännu, men att Robin åker dit är en självklarhet.
– Jag vill gärna cykla tävlingen, men det är inte säkert att det blir så. Jag kommer i alla fall att finnas på plats för att sprida information och kunskap om diabetes genom rörelse och aktiviteter.
– Vi kommer att köra på ett Mästarnas Mästare-upplägg i vårt lagtält. Bland annat har vi med oss promillebrillorna för att visa hur en diabetiker kan uppleva att det känns när man cyklar över rötter och stenar.

Text: Johan Fransson
Foto: Sockertoppen, Vätternrundan

 


Sockertoppen

Sockertoppen har som huvudmål att sprida kunskap om diabetes samtidigt som de strävar efter att få barn, ungdomar och vuxna, såväl med eller utan sjukdomen, att hitta glädje i ett aktivt liv. Föreningen representeras över hela Sverige och finns med i följande idrottsförbund: skidor, friidrott, triathlon och cykel.

Hör Robin Bryntesson berätta mer om Sockertoppen i Cyklapodden från i våras.


Team Challenge

När: Den 15 september.
Var: Dunteberget, Motala.
Vad: Under åtta timmar ska lagen cykla så många varv som möjligt på den fem kilometer långa banan. Inför årets upplaga har arrangemanget tidigarelagts och banan utvecklats.

Klicka här för att läsa mer om loppet och för att anmäla ditt lag.