Viruset ställer till mycket just nu. Men låt det inte ställa in din träning! Folkhälsomyndigheten fortsätter att trycka på vinsterna med motion och idrottande!
Artikel

Bästa tipsen för dig som fortsatt vill hålla i gång

2020-03-25

Jobbar du hemifrån och är oroad över hur du ska få in träningen i vardagen? Här bjuder Cykla.se på smarta tips om hur du behåller, och bättrar på, cykelformen!

 Vissa väljer att ställa in träningen i dessa virustider. Andra inser att träning är ett måste. Så sent som förra veckan kom Folkhälsomyndigheten med nya direktiv om idrott och träningsaktiviteter. Beskedet löd att vi ska fortsätta träna, med viss försiktighet.
Något som också statsepidemiolog Anders Wallensten tipsat om i en tidigare intervju på Cykla.se.
    – Det finns ingen anledning att sluta träna om man är frisk. Det är snarare dåligt för kropp och själ om man slutar att träna, sa han då.

Här är fem tips till dig som vill hålla i gång.

Cykla utomhus
Frisk luft och dagsljus gör underverk för både form och humör. Tänk på att gruppcykling kan öka risken för smittspridning. Satsa gärna på att utmana dig själv med intervallträning i stället.

Zwifta

Vill du inte träna ensam? Då ska du testa Zwift. Här cyklar du i ett virtuellt landskap och får en realistisk cykelupplevelse med och mot tusentals andra cyklister. Du har själv huvudrollen och bestämmer tempo och intensitet utifrån egen förmåga.

Cykla inomhus
Det går alldeles utmärkt på en trainer, test- eller spinningcykel. Tränar du inför en speciell utmaning, kanske Vätternrundan? Då är det perfekt att köra klassiska intervaller. 4×4 minuter i hårt tempo med två minuters vila däremellan. Glöm inte att värma upp och varva ned! Behöver du något att titta på samtidigt? Streama din favoritserie och placera hojen framför tv eller dator.

Bål- och styrketräning
Med väldigt enkla medel kan du göra massor av styrkeövningar på hemmaplan. I många fall med enbart din kropp som vikt. Knäböj, armhävningar, sit-ups och plankan, för att nämna några. Har du tillgång till ett träningsband och ett par olika vikter? Då kan du höja nivån och variera dig ytterligare. Bålmuskulaturen är extra viktig att lägga fokus på som cyklist.

Sträck ut!
Brukar du slarva med stretchningen? Nu har du en perfekt chans att sträcka ut rygg och höftböjarmuskler. Det är ett moment du kan göra kopplat till samtliga punkter ovan eller om du bara vill samla lite energi inför Skypemötet.