Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten menar att det inte finns någon anledning att sluta träna med anledning av Corona-pandemin. Om man är frisk vill säga.
Utomhuscykling medför minimal risk för smittspridning och är därmed ett av de bästa sätten att få motion för tillfället, menar Anders Wallensten.
Artikel

Experten: ”Finns ingen anledning att sluta träna”

2020-03-18

Fortsätt att träna så länge du är frisk. Inte minst cykling – som innebär minimala risker att bli smittad. Det budskapet ger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
    – Det finns ingen anledning att sluta träna om man är frisk, säger han till Cykla.se.

Corona-pandemin skapar stora effekter inom den svenska motions- och idrottsrörelsen. Mängder av evenemang och aktiviteter ställs in. Men om du är frisk finns det inga hinder mot att fortsätta hålla i gång din träning.
    – Det är snarare dåligt för kropp och själ om man slutar att träna, menar Anders Wallensten, på Folkhälsomyndigheten.

Han lyfter särskilt fram cykling och andra utomhusaktiviteter som utmärkta träningsformer i dagens läge.
    – Att hålla sig ute är perfekt. All utomhusaktivitet är bättre än att vara inomhus i en trång lokal. Och cykling ser jag som en riskfri aktivitet. Det viktiga är att du känner dig frisk. Riskerna är minimala att smittas – även vid gruppcykling – så länge du inte delar vattenflaska med någon, säger Anders Wallensten.

Han är dock väldigt noga med att påpeka att du ska hålla dig hemma om du känner dig det minsta sjuk.
    – Ta det säkra före det osäkra. Träna inte om du inte känner dig hundra, det kan vara så otydliga symtom som en lätt förkylning.

Vilka är dina bästa råd i övrigt?
– Gör vad du kan för att minska spridningen. Sköt handhygienen och håll dig hemma tills du känner dig frisk, och vänta sedan två dagar till.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Pressbild/Folkhälsomyndigheten, Sportograf

Aktuell information om Vätternrundan 2020

Vätternrundan arbetar just nu intensivt utifrån den nuvarande situationen med covid-19 (Coronaviruset) . På den här länken hittar du den senaste informationen från Vätternrundan.