Blogg

Formkoll och fokus fram mot våren

Veckorna rullar vidare och jag är nu mitt inne i mitt fjärde träningsblock för säsongen och träningsintensiteten ökar. Hårdare pass runt tröskeln och äntligen lite längre pass också. De första tre blocken utgick från testerna och formen jag var i maj och det har känts som att de legat på en bra nivå. Har varit nere i Linköping på Idrottslabbet för en formkoll, se hur träningen går och om jag behöver justera något i min träning. I det stora hela hade det inte hänt så mycket sen i maj. Inte riktigt nöjd med det men jag antar att det är bättre att stå till än att de har gått bakåt.

Testdags

Dan Karlsson som hjälpte mig att klara av mina fyrtal i vätternlopp förra året har nu tagit över Idrottslabbet i Linköping. Linköping Ligger visserligen en rätt lång bilresa härifrån men helt klart värt resan! Dan är kunnig och framförallt otroligt engagerad, både under själva testtillfället men även under alla veckor jag har fram till Vätternrundan.

Kul att träffa Dan igen och se hans nya lokaler och all den spännande utrustningen. Vi startade med lattaktröskeltest. Startade med ett stick i fingret för ett ”grund” laktatvärde och checkade även mitt HB värde. Då jag har haft brist på B12 och järn under en tid blev jag glatt överraskad av att HB-värdet låg på en bra nivå. Gött att veta att jag har förutsättningar igen att transportera ut syre ut i musklerna.

Mitt HB-värde på 137 ligger inom referensvärdet 120-155 för kvinnor.

Legat på latsidan i höst?! Upp till bevis nu Madde, resultaten visar den nakna sanningen.

Sen var det dags att börja trampa. Skulle alltså mäta nivån av laktat i blodet för att få ut mina tröskelvärden. Tidigare när jag gjort dessa test så har Dan kört slut på mig för att mäta toppnivå på laktatet men eftersom vi skulle köra ett VO2max test efter så blev detta en behaglig stund på cykeln. Dan mätte laktatvärdet i blodet genom stick i fingret var 4 minut under en kort aktiv vila innan nästa watt höjning som pågick i 4 minuter. Summan av detta är att jag ligger kvar på samma tröskelvärde som vid senaste mätningen i maj.

Lite vila innan masken drogs på och det var dags att trampa igen. Första gången för mig med mask men det kändes inte alls så obehagligt som jag hade tänk mig att det skulle vara. Började med att jag fick trampa 10 minuter på 150w för att mäta hur energismart jag är och so far so good. Här visade det sig att jag är ekonomisk med min energiförbrukning. Watten ökades sedan i snabb takt och det var bara att trampa på och andas. Dans hejarop var grymma under tiden jag slet, klev in i min egen bubbla och Dan gjorde sitt bästa för att jag skulle hålla fokus. Krafterna tog snabbt slut och då menar jag att jag dog fullständigt och testet var över. Men i samma sekund som jag gav upp infann sig känslan att jag gav upp för lätt, hade jag kunna fortsätta liiite till? Troligtvis inte men ändå en otroligt irriterande känsla.

Så, vad fick vi fram om formen min?

Jo, att det finns saker att jobba på. 🙂 Behöver främst öka mitt syreupptag (VO2max) alltså mina cellers förmåga att använda syre. Och jag vill även höja min laktattröskel för att jag ska kunna cykla snabbare under längre tid och samtidigt hålla mig i den aeroba fasen utan att kliva över tröskeln. Förutom att bli starkare vill jag alltså bli bättre på att få in syre i cellerna även när det hög intensitet. Vilket är bra under exempelvis Vätternrundan när jag ska bidra till gruppen och ligga och dra. Typ.

Att cykla Vätternrundan eller andra lopp kräver inte att man lägger tid och pengar på tester men för mig ger det och har gett mig mycket. Ger mig en helt annan träningsupplevelse i och med att varje pass har ett syfte men också att någon annan  har bestämt vad jag ska göra. Otroligt skönt att vecka efter vecka följa ett schema som är skräddarsytt för just mig.

Så här ser träningsschemat för denna vecka ut.

Som sagt inne i träningsvecka 14 och Dan har lagt upp det så att passen ligger i zon 4 och zon 6. Även om jag börjar tycka det är helt okej att trampa inne så längtar jag ut. Längtar ut till torra slingrande vägar med paus vid ett mysigt fik och till torra brötiga stigar i skogen. Gör inte ni också det? Men till dess får vi nöja mig med trainer eller spinning och jag njuter också av lugna pass på Mälarisen  eller på snötäckta spår i skogen. Men snart så drar vi ut på vägarna igen, yey!

Ha det gott och cykla säkert!

/ Madde

FRILUFTSCYKLISTEN

Hej, jag heter Madelene Burgström och jag är lite tokig i det här med cykling, både landsväg och mtb.

Jobbar med HR- och ledarskaps frågor på Sveriges viktigaste företag. Jobbet tar en väldigt stor del av min tid men försöker balansera allt så att jag har tid och kraft att göra allt annat jag vill och tycker är viktigt i livet.

Familj, vänner, upplevelser och inte minst vila och återhämtning. Lever ett aktivt liv och gillar att prova och uppleva nya saker, gärna i skog och mark.

Jag hoppas jag kan inspirera någon att utmana sig själv och prova nya saker.

Jag behöver ha målgångar att passera för att se fram emot för att känna motivation i min träning. Vilka målgångar ska vara målet för året 2018? Vätternrundan Sub9 är helt klart det stora målet för året!