SubXX vill visa att Tjejvättern inte bara behöver handla om cykelkorg och det sociala, utan att man kan cykla snabbt också.SubXX vill visa att Tjejvättern inte bara behöver handla om cykelkorg och det sociala, utan att man kan cykla snabbt också. SubXX vill visa att Tjejvättern inte bara behöver handla om cykelkorg och det sociala, utan att man kan cykla snabbt också.
Cyklisterna som cyklade snabbt, säkert och snyggt i SubXX:s färger under Tjejvättern 2018. Cyklisterna som cyklade snabbt, säkert och snyggt i SubXX:s färger under Tjejvättern 2018.
Jessica Ylvén i startfållan under Tjejvättern 2017.Jessica Ylvén i startfållan under Tjejvättern 2017.Jessica Ylvén i startfållan under Tjejvättern 2017.Jessica Ylvén i startfållan under Tjejvättern 2017.Jessica Ylvén i startfållan under Tjejvättern 2017.Jessica Ylvén i startfållan under Tjejvättern 2017.Jessica Ylvén i startfållan under Tjejvättern 2017. Jessica Ylvén i startfållan under Tjejvättern 2017.
Artikel

SubXX visar att tjejer kan cykla snabbt

2019-06-05

De cyklar säkert, de cyklar snabbt och de cyklar snyggt. I CK SubXX vet tjejerna hur cykling ska gå till när den är som allra bäst.

Vad som började som en satsning mot Vätternrundan 300 km för sju år sedan är numera en årlig satsning för tjejer runt om i landet. SubXX ville skapa något som inte funnits tidigare – snabbåkande klungor, enbart bestående av kvinnor.
    – Vi vill visa att Tjejvättern kan vara ett lopp för oss som skippar cykelkorgen och i stället satsar på att cykla fort. Cyklar du snabbt krävs det att du cyklar säkert och då kommer även den snygga cyklingen, säger Jessica Ylvén.

Att cykla säkert, snabbt och snyggt är ledorden för CK SubXX. Där säkerheten alltid går först.
    – Jag reagerade redan när jag kom med i gruppen hur smidigt och mjukt det går. Ingen sticker i väg utan alla tänker på varandra. Och det är viktigt för att hålla en snygg belgisk kedja.*
    – Vi får ofta höra att vi sköter oss bra på banan. Vi har otroligt många kunniga cyklister i föreningen som alla tycker att det är roligt att få lära ut den säkra och fina cyklingen.

I CK SubXX finns tjejer från hela Sverige och träffpunkterna, utöver Cykelveckan i Motala, är under träningsläger och ett antal andra motionslopp varje år.
   
– När vi väl träffas känns det som att alla känner varandra och vi har fantastiskt roligt ihop. Jag får känslan av att det är precis så här jag vill uppleva min cykling.

Hur kommer det sig att ni har valt just Tjejvättern för er satsning?
– Egentligen har det inte att göra med att vi är bara tjejer. Snarare vill vi visa att Tjejvättern inte bara handlar om det sociala, utan att man också kan cykla loppet fort. Sedan är det så klart ett lagom långt lopp som är väldigt roligt att cykla, säger Jessica. 

Text: Johan Fransson
Foto: Anders Karlsson, Mia Andersson

*Belgisk kedja: En variant på klungcykling som sker i två led. Till skillnad mot annan klungkörning ligger man inte kvar längst fram och tar vind, utan i stället roteras kedjan hela tiden. Hastigheten ska vara jämn, med skillnaden att ledet som faller tillbaka ska ha en aning lägre hastighet.


Vill du cykla Tjejvättern? Läs mer och anmäl dig på vatternrundan.se

Jessica Ylvén

Ålder: 46 år.
Bor: Mölndal.
Arbete: Ingenjör.
Medlem i CK SubXX sedan: Hösten 2011.
Roll i föreningen: Suppleant och kommunikationsansvarig.