Några av medlemmarna i Klubben Cyklisten, som siktar på Vätternrundan 2023. Infälld i bild är Rickard Modigh som är ansvarig för klubbens grupper i Vätternrundan.
Artikel

Klubben Cyklisten Malmö är förbokad som vanligt: ”Smidigt sätt om man vill starta tillsammans”

2022-09-26

Den 29 september stänger möjligheten till att anmäla sig som förbokad grupp till nästa års Vätternrundan 315. En möjlighet som Malmöklubben Cyklisten har använt sig av i uppemot 15 år.
    – Det är ett smidigt sätt om man är en lite större grupp och vill starta tillsammans, säger Rickard Modigh, föreningens Vätternrundanansvarige.

Som förbokad grupp har man alltid garanterad startplats till Vätternrundan 315 och större möjlighet att få starta på sin favorittid. Dessutom ingår extra förmåner och erbjudanden längs vägen. Något som Rickard Modigh och den traditionstyngda Klubben Cyklisten uppskattar.
    – Vi har omkring 20–30 personer som cyklar tillsammans och försöker få så mycket gemenskap som möjligt under helgen. Att anmäla sig som förbokad grupp är perfekt, säger Rickard Modigh.

En av Sveriges äldsta cykelklubbar

Föreningen, som fyllde 100 år i fjol, är en av Sveriges äldsta cykelklubbar. Snittåldern är strax över 50 och för många är det just Vätternrundan som är ett av de största målen under säsongen.
    – Det är en fin runda, mycket folk och välorganiserat. Vi brukar dela in våra cyklister i två fartgrupper som alla startar samtidigt och kör tillsammans ned till Jönköping. Efter det stoppet pinnar de snabba på lite extra, säger Rickard.
    Men viktigast av allt är sammanhållningen runt om.
    – Vi hyr ett hus där vi umgås och har roligt tillsammans, äter gemensam frukost på morgonen och en god middag på kvällen. Det är en stor del av hela helgen.

Fyra olika grupper – någonting för alla

Förberedelserna inför loppet håller på året om. Från vinterns inomhuscykling, med tre pass i veckan i den egna träningslokalen, som startar i oktober till vårens turer utomhus. Liksom det årliga lägret på Hallandsåsen i maj.
    – Från det att det är plus fem grader, så kör vi ute – mycket med Vätternrundan i fokus. Vi är organiserade i fyra ledarledda grupper; lugn, mellan, snabb och tävlingsgrupp. Det viktigaste är att alla ska kunna vara med.

Klubben Cyklisten har även sitt eget lopp – Husiesvängen – som går söndagen innan Vätternrundan varje år. Där kan deltagarna välja mellan 35, 80 eller 130 kilometer och loppet brukar vara ett perfekt tillfälle att toppa formen inför den nästkommande helgens stora utmaning.
    Just motionscyklingen har blivit en stor del av föreningens verksamhet, men den anrika klubben ståtar också med fina meriter under dess långa livstid.
   
– Vi har haft väldigt duktiga cyklister som har tagit både SM- och NM-guld under åren. Bland annat klubbens genom tiderna bästa cyklist, Paula Wether, med 18 mästerskapsmedaljer – varav elva guld i såväl svenska som nordiska mästerskapen. Hon blev sedermera även utlandsproffs. Nu har vi omkring tio tävlingscyklister, i övrigt är det motionärer, säger Rickard Modigh.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat


Läs mer om Klubben Cyklisten här.

Förbokade grupper i Vätternrundan 315

Förbokade grupper är till för större grupper som är intresserade av en garanterad startplats och ett visst starttidsintervall. Som bonus ingår extra förmåner och erbjudanden längs vägen! Minsta antal för en förbokad grupp i Vätternrundans lopp är 10 stycken och maxantalet är 40 stycken.

För att inte alla starttider ska försvinna direkt finns en spärr på max 50 procent förbokade platser per timme. Detta medför att alla förbokade grupper inte alltid kan få exakt den starttid man önskar och i de fall det krockar förbehåller Vätternrundan sig rätten att tilldela alternativa starttider eller hänvisa till ordinarie anmälan. SUB 9-grupper har bara ett starttidsalternativ (11.30–cirka 12.30).

Genom att gå till Mina Sidor och fylla i formuläret gör du en ansökan om förbokad grupp till Vätternrundans lopp.

Om du som gruppledare får ihop 20 cyklister eller fler i din förbokade grupp så står Vätternrundan för din startavgift. Alla gruppledare med minst 20 deltagare i gruppen kommer att bli kontaktade av Vätternrundan.

Sista dag för ansökan om förbokad grupp till Vätternrundan 315 km år 2023 är den 29 september och fullgöra anmälan behöver gruppledaren göra senast 20 oktober.

Cykelveckan 2023 – då går loppen

  • 9 juni – MTB-Vättern 25/50 km
  • 10 juni – Tjejvättern 100 km
  • 10 juni – Vätternrundan 100 km
  • 11 juni – Halvvättern 150 km
  • 12 juni – Minivättern och ”Skoj med hoj”
  • 16–17 juni – Vätternrundan 315 km