Här är några av Skellefteå-gänget som ska cykla Vätternrundan 315 km till sommaren. Här är några av Skellefteå-gänget som ska cykla Vätternrundan 315 km till sommaren.
Nils Forsell, styrelseledamot och Nils Forsell, styrelseledamot och "cykelnörd" som har tagit upp traditionen med att anordna bussresa från Skellefteå till Motala och Vätternrundan nästa sommar.
Artikel

Det är resan som är målet för Skellefteågänget

2023-12-11

Drygt 93 mil i buss för att cykla 315 kilometer. Och sedan hem samma sträcka igen. Det är vad som väntar gänget från Skellefteå i sommar, när de ska cykla Vätternrundan tillsammans.
    – Det gör gott för sammanhållningen i klubben, säger Nils Forsell, ledamot i Skellefteå AIK Cykel.

Skellefteå har länge varit en stark cykelstad. Mycket tack vare en stark föreningsverksamhet i de två stora cykelklubbarna Skellefteå AIK Cykel och CK Guldkedjan. Men under de senaste åren har antal cyklister på träningarna minskat. En trend som Nils Forsell och andra cykelintresserade i staden vill ändra på.
    – Sedan vi slutade med resor ned till Vätternrundan, sista gången var 2018, har det blivit färre folk på våra träningspass. Vilket har gjort att vi har dragit slutsatsen att det är Vätternrundan som förser oss med cyklister, säger Nils.

Bussresan ger stark gemenskap inför loppet

Därför har klubbarna beslutat sig för att återigen arrangera en bussresa till Motala nästa sommar. Dels för en sub-grupp, som ska cykla under åtta och en halv timme, dels för ”vanliga” cyklister som ska det lugnare runt sjön. Intresset lät inte vänta på sig och anmälningarna har trillat in i en strid ström.
    – Det är vägen dit som är det roliga. Framför allt skapar det motivation till att träna och förbereda sig. Sedan har man den goda sammanhållningen och allt snack inför. Och på bussen hinner man ju umgås lite grann. Det blir en del cykelsnack, säger Nils och skrattar.

Han själv har cyklat loppet tio gånger. Nu är det dock ett antal år sedan senast.
    – Jag hade bestämt mig för att ta en paus efter den tionde gången och sedan kom pandemin i vägen. Men jag har funderat ett tag på det här med att någon gång cykla i sub-grupp och nu tog jag tag i det. Det ska bli kul att testa och jag ser fram emot det.

Vinterträning på Zwift och fatbike

Förberedd kommer han i alla fall att vara. Han tar hojen till jobbet i stort sett varje dag och bara där får han två mil i benen per dag. Ibland blir det också en extrasväng på hemvägen när han inte känner sig klar. På vintern kompletteras det också med en hel del timmar på Zwift och fatbiken. När väl våren närmar sig hägrar en cykelresa till Mallorca.
    – Vi har så kort tid att träna på racern inför Vätternrundan här uppe i Norrland, så det brukar vara skönt att komma i väg en sväng till Mallis på våren. Men så fort snön försvinner plockar vi fram racern även hemma och kör i gång vår gemensamma träning.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat


Vill du också cykla Vätternrundan i sommar? Läs mer och anmäl dig här!

Nils Forsell

Ålder: 53.
Bor: Skellefteå.
Familj: Fru och två barn.
Yrke: Underhållstekniker.
Intressen: ”Cykel, längdskidor, skog.”