Stefan Wendt cyklade genom Sveriges alla landskap Stefan Wendt lyckades med sin utmaning – att cykla genom Sveriges alla landskap under 17 dagar.
Målgången i Visby Starten gick på hemmaplan i Skövde i slutet av maj. 17 dagar senare nådde Stefan Wendt målgången i Visby.
Artikel

Äventyret avklarat – nu har Stefan cyklat genom alla landskap

2021-06-16

I slutet av maj gav sig Stefan Wendt av från hemmet i Skövde för en drygt två veckor lång cykeltur. Målet var att ta sig genom alla Sveriges landskap. I helgen nådde han det 25:e och sista – Gotland.
    – Det kommer att ta tid att smälta, säger han.

Hur var ditt äventyr?
– Det har varit en upplevelse på flera olika plan. Det som har slagit mig mest är vad rika vi är på natur i Sverige. Det har varit en stor upplevelse att se hur fantastiskt vacker den är och hur den har skiftat i takt med att jag har förflyttat mig.
    – Jag har också haft en hel del möten längs vägen som jag kommer att minnas. Bland annat har jag cyklat vissa sträckor med flera som har följt min resa genom Facebook. Sedan mötte jag en tysk i Lappland som hade cyklat från München och var på väg upp till Nordkap. Efter en stund kom vi underfund med att vi hade träffats tidigare. Han hade nämligen gjort samma resa 2014 och vi möttes då också på nästan samma ställe när jag gjorde en långcykling från Treriksröset till Smygehuk.

Och cyklingen?
– Den har gått riktigt bra och i princip varit helt problemfri. Jag har haft ett snitt på 20 mil om dagen, helt planenligt.

Var det som du trodde?
– Det var bättre än jag trodde. Jag hade tur med vädret och det har gjort mycket för såväl cyklingen som upplevelserna. Jag hade egentligen inga dippar, men det är klart att inte varje mil är rolig. Vissa sträckor handlar om att bita ihop lite och köra på. Intresset runt min resa på Facebook har också varit överväldigande och det har inspirerat.

Vad minns du bäst?
– Mötet med människorna. Jag fick exempelvis bo i en friggebod hemma hos ett par i Uppland, när jag fick punka och hos en Facebookföljare i Markaryd. Sedan stötte jag på en kusin i Karlshamn av en slump. På Öland cyklade jag en niomilsrunda med Färjestadens Motions IF och fick lära känna öns ”cykelkung” Tomas Larsson som bland annat har cyklat 45 Vätternrundor. Han var en perfekt guide. Cyklingen genom Dalsland var också rätt grym.

Hur var känslan när du kom till Gotland och gick i mål?
– Fantastisk. Att något som började som en tanke verkligen gick att genomföra… Jag har svårt att fatta det just nu och behöver landa för att bearbeta det lite grann. Ett minne för livet är det i vilket fall.

Vilket blir nästa projekt?
– Det är inget jag funderar på just nu. Mitt kust-till-kust-projekt i USA ligger på hyllan. Det känns inte aktuellt i nuläget, men vem vet? Kanske plockas det ned någon dag. Nu lever jag på det här ett tag…

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

Stefan Wendt

Ålder: 57 (blir snart 58).
Bor: Skövde.
Yrke: Biträdande IT-chef vid Högskolan i Skövde.
Familj: Gift med Liselott och har två vuxna barn (Olle 27 år och Lisa 24 år).
Intressen: ”Familj, resor, cykling. Samt mitt hobbyföretag ”Bättre med åren”, där jag sprider inspiration, kunskaper och erfarenheter om livslång träning och hälsa.”
Dold talang: ”Kan äta mycket. Personligt rekord för en måltid är sju Big Mac (fast det är många år sedan nu 😉).”

Läs mer om Stefans Wendts landskapsresa på hans Facebook-sida.