En bra vinter med mycket träning följdes upp av två veckors läger på Mallorca. Nu är Åsa Hjalmarsson redo för utomhussäsongen – som toppas av bland annat Tjejvättern i juni. Dessutom brinner hon för att få fler kvinnor att cykla.
– Man ska inte vara rädd för att prova, utan göra det med ett leende. Det kommer man långt med, säger hon.
Hon är nyligen hemkommen från Mallorca, där hon för andra året i rad har varit ledare på Vätternrundans försäsongsläger. Två magiska veckor där Åsa Hjalmarsson har fått ägna sig åt ett av sina största intressen. I dag är hon nämligen helt såld på cykling och den tar upp en hel del av hennes vakna stunder. Allt sedan hon 2005 cyklade Vätternrundan på en cityhybrid, som en del av En Svensk Klassiker, har intresset ökat för varje år som går.
– Jag tyckte att loppet var jättekul. Efter det gnetade jag på med träningen på den cykeln ett tag innan jag köpte mig en instegscykel fem år senare. Det var min första racer och även om det inte var någon ”top notch”-cykel var det en väldigt stor skillnad. Jag blev lycklig som ett barn igen, säger hon.
Sedan dess har hon bytt upp sig ytterligare och det har även blivit fler lopp. Men aldrig några tävlingar, förrän i år – när hon som 52-åring ska debutera i tävlingssammanhang.
– Dels är jag i hyfsat bra form, dels har jag fått upp ögonen rejält för gravel. Det är kul att köra på grusvägar, det blir mer av en naturupplevelse och lite biltrafik. Så i början av maj ska jag åka till Danmark för att köra en UCI-tävling i gravel.
Premiär för loppet Qvinna 100 i helgen
I landsväg däremot räcker det fortfarande med motionslopp, menar hon. Och visst finns det planer för sådana under året också. Vätternrundan 315 km har hon inte bestämt sig för om det blir ännu, men däremot Tjejvättern med snabbgruppen SubXX.
Dessutom är det i helgen premiär för Qvinna 100 – ett lopp som hon själv är med och arrangerar i hemstaden Halmstad tillsammans med övriga i Qvinna Cycle Team. Och även om det kanske inte verkar så på namnet är även män välkomna. Däremot brinner hon för att få fler kvinnor att våga cykla i klunga.
– Det började egentligen med att jag flyttade till Halmstad och inte hade några att cykla med. Då hittade jag den här gruppen som bara cyklar för att det är socialt och kul. Nu vill vi få fler att våga prova, säger hon.
Och vad är det bästa med cyklingen?
– Framför allt är det en bra, skonsam träningsform där man samtidigt får en riktigt härlig naturupplevelse. Jag känner mig alltid tillfreds efter en runda. Dessutom är det något som du både kan göra själv, om du vill sålla dina tankar, och mer socialt i en grupp tillsammans med andra.
Text: Pierre Henriksson
Vill du också cykla Tjejvättern i sommar? Läs mer och anmäl dig på vatternrundan.se.