Under hela den här veckan står allas lika värde i fokus i Motala. – Det är självklart att skriva under på det här, säger Oskar Sundblad, från Vätternrundan.
Artikel

Allas lika värde i fokus för Vätternrundan

2020-08-29

Under hela den här veckan står allas lika värde i fokus i Motala.
    I helgen skulle en rökmanifestation ha ägt rum – som Vätternrundan skulle vara en del av. Tyvärr visade sig vädret bli för dåligt, men ämnet är lika angeläget ändå. Det menar Vätternrundans försäljnings- & marknadschef Oskar Sundblad.
– Vi tycker det är självklart att skriva under på det här, och vill framhäva att alla är välkomna till oss och till cykelsporten, säger han.

Under måndagen inleddes årets regnbågsvecka i Motala. Pride har kommit till Vätternrundans hemstad och även om covid-19 har gjort att paraden har ställts in, har det under veckan anordnats en rad andra aktiviteter – med idrott och hälsa i fokus. I helgen var det även tänkt att en rökmanifestation skulle ha arrangerats på Vätterpromenaden, där representanter från olika företag och organisationer skulle hålla upp rökfacklor i olika färger som färgade himlen i regnbågens färger vid sjön.
    Tyvärr tvingades  evenemanget skjutas upp på grund av den rådande väderleken och kommer i stället att hållas någon gång framöver under hösten.
    – Det fanns ingen tvekan från vårt håll när vi fick frågan om att vara med, säger Oskar Sundblad.
    – Allas lika värde är en självklarhet och något som jag hoppas att alla skriver under på. Och det tycker jag att Vätternrundan alltid har manifesterat. Vi struntar i din sexuella läggning, om du är storväxt, liten, elit, man, kvinna eller icke binär. Alla är välkomna till våra lopp oavsett vem du är.

Robin Nordh, ansvarig och ordförande från RFSL i Motala, berättar varför det just blev idrott och hälsa som tema under årets Pride.
    – Idrott är så otroligt viktigt för hälsan, både den fysiska och psykiska. Sedan har RFSL har startat ett projekt som heter Idrott för alla kroppar och innebär att det är dags att börja inkludera transpersoner och icke-binära-transpersoner i idrotten. Alla ska få idrotta. Även om blir allt bättre finns det fortfarande mycket att arbeta med och det är mycket machokultur kvar, säger han.

Under veckan har han själv bland annat haft en föreläsning om genussexualitet och normer.
    – Där pratade jag om mitt liv som HBTQ-person i Motala, om fördomar, uppväxten och hur jag har upplevt det inom de idrotter jag har testat på som ung. Det var allt möjligt – allt ifrån fotboll till kampsporter och mycket cykel.
    Men någon Vätternrundan har han inte vågat sig på än, trots sin uppväxt i Motala.
    – Men det kommer. Någon gång ska jag göra det, säger han och skrattar.

Text: Pierre Henriksson