14-årige Ludvig Andersson är ett av Sveriges största framtidslöften inom cykeltrial.
En balanskonstnär av rang. På Vättern Bike Games tävlar Ludvig i trialtävlingen som i år har fått SM-status.
Artikel

Ludvig Andersson vill bli bäst i världen

2018-09-06

Styrka, galenskap och snabb på att ta beslut. Det är de egenskaper trial-löftet Ludvig Andersson tror är viktigast för att lyckas inom sporten. Den 15 september ser vi honom tävla i SM för första gången när Vättern Bike Games är tillbaka i Motala.
– Mitt mål är att bli bäst i världen. Men först vill jag bli bäst i Sverige, säger den unge talangen.

 Ludvig Andersson kom i kontakt med trialsporten genom sin pappa. Då var det främst genom motorgrenen, men när han fick höra att en släkting cyklade trial fick han upp intresset på riktigt.
– Jag tycker att det är roligt att man kan se sin framgång så fort. Man lär sig en ny teknik och fixar till slut ett trick. Sedan är det ganska unikt. Alla vet vad fotboll är, men det här är en väldigt liten sport, säger han.

Och en liten sport är precis vad det är. I Sverige finns mellan 30 och 40 licenserade utövare och det är svårt att upptäcka sporten om man inte är insatt.
– Jag tror att det är jättebra att man låter folk prova på under olika arrangemang. Försäljningen av cyklarna är väldigt liten och man kan behöva beställa från utlandet.
– Det kan se rätt enkelt ut att hoppa på hinder. Det finns de som köper en cykel och tror att de ska lyckas. När de sedan märker att det inte är så enkelt säljer de cykeln.

Totalt ägnar Ludvig 20 timmar i veckan till träning. Mycket av den träningen sker hemma i Arvikatrakten.
– Jag har ett område här som är naturligt med stora stenar, lastpallar och cementblock. Men för att prestera bra på tävlingar så måste man tävla. Jag är med i alla tävlingar i svenska cupen, några i den norska och danska cupen, sedan körde jag även ungdoms-VM i Italien i somras.

Under den första upplagan av Vättern Bike Games som hölls i fjol tillägnades ett stort område just trial. Utöver tävlingsbanan fanns dessutom ett prova på-område som var omåttligt populärt. Ludvig var givetvis på plats och lyckades ta hem b-klassen.

 Vad krävs för att bli duktig på cykeltrial?
– Man behöver vara stark, spänstig, våghalsig och kunna ta snabba beslut. Lite galen måste man nog också vara.

I år har trialtävlingen på Dunteberget fått SM-status. På grund av det fåtal aktiva tillåts sporten bara arrangera SM i elit- samt herrjuniorklassen. För Ludvig Andersson innebär det att han med sina 14 jordsnurr behöver dispens för att få tävla med herrjuniorerna, som har en åldersgräns på 16 år. Något han med knappt två veckor till tävlingen också fick.
– Det ska bli väldigt kul och häftigt att få köra ungdoms-SM. Det är en väldigt bra erfarenhet. Att jag får dispens trots att jag är två år för ung är coolt.
– På vanliga tävlingar finns det flera olika klasser. Det är inte åldersindelat utan du får tävla i den klass som passar dig. Jag tillhör b-klassen och det är den tredje högsta av sex.

Text: Johan Fransson
Foto: Privat


Ludvig Andersson

Ålder: 14 år.
Bor: I Klässbol, två mil söder om Arvika, Värmland.
Läser: I åttonde klass på Centralskolan.
Meriter: 8:e plats i ungdoms-VM i Italien, 2:a i svenska cupen.
Ludvig om det bästa med trial: ”Det finns en väldigt fin gemenskap i och med att det är en sådan liten sport. Och att träningen verkligen lönar sig när man ser sina framsteg”.

På Ludvigs Instagramkonto går det att följa framstegen han tar inom cykelgrenen.
@Ludvig_Andersson_04