Artikel

Vätterområdet stärker sin position som Sveriges cykelcentrum

2017-11-06

Inte nog med att Vätternrundan är världens största cykelmotionslopp. Nu stärker området kring Vättern sin position inom svensk cykelsport ytterligare.
   Sedan en tid tillbaka har Svenska cykelförbundet arbetat med att hitta en ny huvudort för sitt kansli och i slutet av juni beslutades om en avsiktsförklaring med Jönköpings kommun.
   – Jönköping ligger väldigt bra geografiskt sett, säger Stefhan Klang, ordförande i Svenska cykel-förbundet.

Samtalen mellan de båda parterna har pågått i ett år och sedan i somras är man överens om att arbeta vidare med att göra Jönköping till landets nya cykelcentrum.
– Det är i alla fall vår ambition. Ett intentionsavtal ligger klart mellan förbundet och Jönköpings kommun. Nu ska en projektgrupp bildas som ska jobba vidare tillsammans med kommunen, förbundet och cykelklubbarna i Jönköping och vi hoppas att se klara delar inom två år, säger Stefhan Klang.
– Jönköpings kommun visade ett stort intresse redan från start och dessutom ligger staden perfekt, mitt i Cykelsverige om man frågar mig.

Tillsammans ska parterna arbeta och verka för att cykelförbundet på sikt ska flytta sitt säte, kansli och övriga lokaler till Jönköping. Dessutom är man överens om att verka för att gymnasieskolan Sanda Idrottscentrum ska innefatta riksintag för en eller flera av de sju tävlingsdiscipliner som finns inom cykelsporten.

När tror ni att allt kan vara klart?
– Allt tar sin tid och det måste vi vara ödmjuka inför, men inom tre–fem år ska förhoppningsvis allt vara på plats, säger Stefhan Klang, som ser den engelska staden Manchester som en förebild.
– Vi har givetvis tittat på andra länder och vad som har gjort dem framgångsrika. Förebilden är
England med sitt cykelcentrum i Manchester.

Hos Jönköpings kommun är det givetvis mungiporna uppåt då cykelförbundet väljer att göra Jönköping till landets cykelcentrum.
– Detta är självklart oerhört roligt för vår kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson.
– Jönköping ligger riktigt bra till logistiskt och detta, tillsammans med våra duktiga cykelklubbar och Destination Jönköping, har bidragit till att vi kunde knyta kontakter med cykelförbundet som nu har lett fram till detta.

Den kommande cykelsatsningen innebär också att Jönköpings kommun stärker sina aktier som besöks- och turistmål.
Ett bra exempel på detta är EM i mountainbike i Huskvarna 2016 som blev en stor publiksuccé.
– Det blev en fantastisk folkfest på alla sätt och vis, både publikt och tävlingsmässigt vilket också visade att vår kommun kan bli en bra plats för att utveckla cykelsporten ännu mer, säger Ann-Marie Nilsson.

Från Jönköpings kommuns sida ska det nu tillsättas arbetsgrupper som ska arbeta vidare med de punkter som man har kommit överens att samarbeta med tillsammans med cykelförbundet.
– Det här är en sport som växer och med ett gott samarbete finns det fina förutsättningar för cykelsporten att fortsätta växa och utvecklas, säger Ann-Marie Nilsson.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Shutterstock, Anna Hållams