Varje år cyklar runt 30 000 människor något av loppen under cykelveckan. I det tysta arbetar närmare 4 000 funktionärer från 50–60 föreningar runt Vättern för att allt ska fungera. I Föreningarna bakom lyfter vi fram föreningarna som bygger Vätternrundan. Utan dem – ingen cykelfest.
Bandyklubben IFK Motala drömmer om en inomhushall. Kommunens löften ger hopp – och klubbchefen Pär Beckne ser fler potentiella vinnare.
– Varenda kommuninvånare blir en vinnare om arenan blir verklighet, säger han.
Medlemmarna i IFK Motala Bandy är en viktig hörnsten under Vätternrundan. Klubben har flera ansvarsområden och tar uppgiften på största allvar.
Under de senaste åren har klubben vaktat cyklarna vid sovsalarna, hjälpt till vid startområdet under Tjej- och Halvvättern samt delat ut förnödenheter längs banan.
– För mig som idrottsälskare är det självklart att hjälpa till. Samtidigt sticker vi inte under stol med att vi gör det för pengarnas skull. Det ger klirr i kassan och vi anser att det är ett roligare och bättre sätt att hjälpa Vätternrundan än att till exempel sälja lotter, säger Pär Beckne.
Totalt vakar ett 40-tal personer de värdefulla cyklarna. Till 99 procent har det fungerat prickfritt, men i fjol inträffade en incident.
– Det var en kille som hängde sig över staketet och försökte stjäla en cykel. Vi såg vad som hände och kunde springa ikapp honom. I övrigt har det fungerat jättebra och det är kul att få komma nära cyklisterna. Före loppet är de förväntansfulla och glada, men vid målgången är de mest trötta och griniga, säger Beckne och skrattar.
Allt ifrån klubbens A-lagsspelare och juniorer till ledare och föräldrar ställer upp när Vätternrundan pockar på uppmärksamheten. Ersättningen hamnar på ett och samma konto, vilket innebär att alla i klubben tar del av intäkterna.
– För några år sedan köpte vi fem nya slipmaskiner till föreningen. Det är nog inte alla bandyklubbar som har gjort en sådan investering. I övrigt spenderas pengarna på material och resekostnader.
Pär Beckne anser att Vätternrundan är viktig för Motala som stad. Kommunen, näringsidkare och idrottsföreningar drar alla vinstlotten.
– Hela staden lever upp när cykelfesten äger rum. Och det känns som att alla vill vara med och hjälpa till på ett eller annat sätt.
IFK Motala är en förening med starka bandyanor. Klubben har i flera omgångar huserat i elitserien och på kontot finns ett SM-guld från 1987. Då besegrades Boltic med 3–2 i finalen.
Sedan några år tillbaka spelar de i allsvenskan, men ambitionen är att återvända till högsta serien.
I framtiden hoppas IFK Motala, bokstavligt, kunna flytta in i värmen – och spela med tak och väggar runtom sig. Enligt Pär Beckne är det rentav en överlevnadsfråga.
– De klubbar som inte har hall kommer att få det jättetufft. Rekryteringarna till de riktigt unga lagen skulle bli lättare om förutsättningarna förändrades. Utan vår ungdomsverksamhet är vi ingenting, konstaterar klubbchefen.
Hoppet lever dock och löften från kommunalrådet har gjort gällande att en hall ska byggas under nuvarande mandatperiod.
– Vi hjälper kommunen med förslag till detaljplan och vid ett bygge ska vi även vara med och finansiera. Arenan skulle i så fall bli 7 000 kvadratmeter stor och skulle kunna användas till flera olika event, säger Pär Beckne och tillägger:
– Varenda kommuninvånare blir en vinnare om arenan blir verklighet.
Text: Freddy Berg
Foto: IFK Motala Bandy
IFK Motala bandy
Bildad: Bandyklubben drog igång 1965, men IFK Motala har funnits sedan 1932.
Antal medlemmar: Cirka 400.
Gör på Vätternrundan: Vaktar cyklarna vid sovsalarna i Motala från torsdag kväll till söndag förmiddag. Ansvarar även för två langningsdepåer samt lotsar cyklisterna rätt i startfållorna under Tjej- och Halvvättern.