Artikel

SOL Tranås håller flaggan i högsta hugg

2016-07-16

När cyklisterna under Vätternrundan kommer fram till matdepåerna i Gränna och Ölmstad är det medlemmarna i SOL Tranås som ser till att infarten går smidigt till.
– Det här är ett utmärkt sätt för organisationer att hjälpa och stötta varandra. Dessutom får vi en extra peng i kassan, säger Mikael Axelsson, ordförande för SOL Tranås.

Klubben är en sammanslagning av två föreningar (Tranås AIF Orientering och SOK Tranås) som 1988 gick ihop och bildade SOL Tranås. I dag har klubben omkring 450 medlemmar – aktiva inom skidåkning och orientering. Men historien bakom föreningen sträcker sig långt tillbaka.

Det hela började redan 1921, då verksamheten var i full gång med liv och utveckling. Snart byggdes det gamla torpet Örsbacken ut till friluftsgård, som i dag omfattar en huvudbyggnad med serveringslokaler, bastuanläggning och fyra andra lokaler med gym, materialförråd, arkiv och skotergarage.
– Just skidorna har vi haft extra stort uppsving för de senaste åren, säger Mikael Axelsson.
– Varje år får vi ihop skidgrupper om 80–90 personer i varje. Det är otroligt roligt att se.

SOL Tranås har uppmärksammats flera gånger för sitt stora engagemang i trakten. 2009 utsågs klubben till Årets Tranås Ambassadör, av Tranås kommun. Klubben har också fått lovord efter att ha arrangerat orienteringstävlingarna Silva League Sprint (2014) och Smålandskavlen (2010), med tävlanden från hela Europa där omkring 200 funktionärer hjälpte till. Det här med att just hjälpa till och stötta en annan organisation värderas högt och är en självklarhet inom SOL Tranås. Förra året blev klubben tillfrågad att stå som funktionärer under Vätternrundan. Ett uppdrag som de gärna tackade ja till.
– Medlemmarna var väldigt positiva och glada över uppdraget. Det är ett perfekt tillfälle att lära sig av Vätternrundan som organisation. Så vi tecknade ett avtal på tre år direkt, säger Mikael Axelsson.

SOL Tranås uppdrag under Vätternrundan är att stå som flaggvakter i Gränna och vid matkontrollen vid Ölmstad. Det är deras uppgift att se till att cyklisterna enkelt och smidigt tar sig in och ut från matdepåerna, utan risk för olyckor.
– Vi vinkar in cyklisterna med flaggor, fångar deras uppmärksamhet genom eventuella signaler och hjälper dem att sakta ner vid infart och utsläpp. Vi är 20–30 medlemmar som agerar flaggvakter, uppdelade i tre arbetslag. Vi byter av varandra var fjärde timme, säger Mikael Axelsson.
– Alla tycker att det är kul, en bra aktivitet där det händer något hela tiden. Och cyklisternas glada miner går det inte att ta miste på. Det smittar av sig.

Pengarna klubben fick förra året gick till ett skidläger för medlemmarna. I år kanske det är ett annat behov som behöver täckas.
– Vi har inte bestämt var pengarna ska gå än, det tar vi när vi behöver dem helt enkelt.

Förutom cykelloppet Sommen Runt, arrangerar SOL Tranås välbesökta arrangemang såsom Naturpasset, Cykel-Trim och tipspromenader.

Text: Qithara Inal
Foto: SOL TranåsSOL Tranås

Bildad: 1921.
Medlemmar: Omkring 450.
Gör på Vätternrundan: Ansvarar för flaggposterna vid matdepåerna i Gränna och Ölmstad.