Det kan vara praktiskt att få bort en stadig hårväxt inför ett cykellopp.
– Det är nämligen svårt att få till en djup massage med lurviga ben, säger Jonas Ljungblad, sportchef på Svenska cykelförbundet.
Han har hört de flesta förklaringarna, allt från minskat vindmotstånd till snyggare solbränna, men Jonas Ljungblad från Svenska cykelförbundet säger att det är av rent praktiska skäl som cyklister rakar benen.
– De på elitnivå gör det för att lättare ta hand om sina sår efter en krasch. Det blir heller ingen effektiv massage om de har hår, om de mot förmodan lyckas få en massage av massören.
Alltså, sår på håriga ben är svårare att plåstra om och hålla rena, massagen blir sämre och dessutom kan massören skära sig på hårstråna.
Och, till sist, när det är kallt och linimentet ska på är det betydligt lättare att smörja in rakade ben än orakade.
Tror du på tesen att det går fortare med rakade ben?
– Jag tror att alla motiv fyller någon funktion, men från början är det av rent praktiska skäl som man rakar sig, som till exempel vid massage. Sedan anser nog de flesta att det ser bättre ut. Sen om det går fortare? Det är klart, vindmotståndet minskar ju … Simmare rakar ju ben och armar främst av det motivet.
Är det något som till exempel en nybörjare ska lägga tid på inför Vätternrundan?
– Om man som motionscyklist tänker mycket på det kanske det är bättre att lägga de där extra minuterna på att träna i stället. Men visst, oftast triggar man nog varandra och vill se proffsig ut inför Vätternrundan. På den nivån spelar det estetiska antagligen mest in.
Är det då något som cyklister snackar mycket om?
– Njae, inte så värst, säger Jonas Ljungblad, alla på en högre nivå gör det och det är en naturlig del i det hela.
Det handlar därför mycket om att vara en i gänget, att passa in helt enkelt.
– Visst är det så, man hänger på bara. Det är en lång tradition inom cykel-sporten och traditioner brukar man ju inte ifrågasätta, eller …
Jonas Ljungblad har flera år som proffscyklist bakom sig och förutom sportchef på Cykelförbundet är han även förbundskapten för damernas landsvägslandslag.
– Jag cyklar inte så mycket längre utan lade av 2012. Men när shortsen kommer fram till sommaren, då kommer hyveln också fram.
Text och foto: Johan Larsson
Därför rakar cyklister benen
- Praktiskt, till exempel vid krascher.
- Det är snyggt och framhäver musklerna.
- För att undvika hårsäcksinflammation i samband med massage och liniment-insmörjning, och för att över huvud taget få massage.
- Cyklingen går snabbare.
- Snyggare solbränna som ska väga upp ränderna man får från byxornas kanter.
- Alla gör det.
Källa: Jonas Ljungblad, Svenska cykelförbundet.
Din guide till bättre rakning
Tipsen levererade av Rebeca Lindroth, hudterapeut.
Raka dig i duschen: En varm dusch mjukar upp både hud och hår. Peela kroppen ren från döda hudceller så att de inte täpper till porerna. Använd peelingvantar eller peelingcrème. Vid torrakning eller kall hud blir det lätt knottror eller röda prickar. Har du riktigt mycket hår på benen? Börja då med att klippa bort det mesta med en sax.
Var försiktig med hyveln: Använd alltid shaving gel så att hyveln glider lättare över benen och så att huden inte blir torr. Använd en hyvel som har ett rörligt huvud och tre–fem blad, ett rörligt huvud följer formerna och minimerar skärsår. Tryck inte för hårt med hyveln och var försiktig vid knäna, eftersom det är lätt att skära sig där.
Använd vass hyvel: Raka mothårs eftersom mer av stråna då försvinner och huden blir lenare. Skölj hyveln emellanåt och använd en vass hyvel eftersom en slö hyvel lättare irriterar huden. Dessutom kan en slö hyvel samla på sig bakterier.
Ta hand om benen efteråt: Efter rakningen är det viktigt att smörja in huden och allra bäst är att göra det med ett hårväxthämmande preparat. Hårväxten försvagas och risken för inåtvända hårstrån blir mindre. Dessutom blir huden mjuk och skön. Crèmen bör vara både alkoholfri och parfymfri så att det inte svider när du smörjer in den.
Det finns andra metoder: Vaxning är vanligt och bäst resultat får du på en salong med professionell hjälp.