I dag är det World Mental Health Day. Men redan första helgen i oktober arrangerades Century CX i Mönsterås. Loppet som vill belysa den psykiska ohälsan i samhället och varje år samlar in pengar till Suicide Zero.
– Det är ett folkhälsoproblem som är viktigt att prata om, säger Oscar Ekstam, fritidschef på Mönsterås kommun, som är en partner till loppet.
Century CX har funnits i sju år och cyklas på grusvägar på den småländska ostkusten. Och det var efter det första ”teståret” 2015 som insamlingsinitiativet kom till.
– Vi har satsat ganska hårt på vårt folkhälsoarbete i kommunen med exempelvis en handlingsplan mot psykisk ohälsa. Den satsningen var ganska ny då, vilket gjorde att det blev naturligt att överskottet av loppet skulle gå till Suicide Zero. Sedan dess har det rullat på, säger Oscar Ekstam, som utöver sin roll som kommunal tjänstemän även lägger ned mycket ideell tid på evenemanget.
Ett lopp med fokus på gemenskap
Loppet har två sträckor, där den långa 16-milsrundan under de senaste åren har kompletterats med en över halva distansen. Båda med fokus på gemenskapen.
– Vi har inga funktionärer ute som visa vägarna, utan de flesta cyklar tillsammans med guider som håller olika tempon. Från en snabbgrupp som höll mäktiga 31 kilometer i timmen i år, , ett medelsnabbt eller medellugnt tempo. Vi har också ett lunchstopp för alla och återsamling med fika efteråt.
Under pandemiåren lade arrangörerna även till ett digitalt lopp, där cyklister över hela landet hade chansen att vara med.
– Vi ville få folk att röra sig och komma hemifrån. Att komma ut i naturen och motionera är viktigt för den psykiska hälsan. Inte minst under pandemin, säger Oscar Ekstam.
Har samlat in över 100 000 till Suicide Zero
Under årens lopp har Century CX samlat in uppemot 130 000 kronor till Suicide Zero. Men loppet handlar inte bara om pengar.
– Psykisk ohälsa är ett av våra största problem i samhället. Det går inte att gräva ned det och låtsats som att det inte finns, utan det är viktigt att prata om. Även om det nyligen kom siffror som visar att självmorden bland unga tack och lov inte har ökat har vi fortfarande en lång väg att gå.
Även Oscar Ekstam själv mår mycket bättre när han rör på sig – inte minst på cykelsadeln.
– För min del handlar cykling om att komma ut och rensa huvudet. Det är en jättebra ventil som minskar stressen i kroppen och rensar huvudet från alla tankar man har. Samtidigt är det också en inspirationskälla. Det kommer kreativa tankar och många goda idéer under timmarna på cykeln, säger Oscar som har en gedigen cykelbakgrund.
– Jag har hållit på sedan slutet av 90-talet, då jag tävlade mycket. Sedan blev det mer sporadiskt och nu lite då och då veterannivå. Men jag har aldrig släppt cyklingen, bara ambitionsnivån, säger han och skrattar.
Text: Pierre Henriksson
Foto: Oscar Ekstam
Här kan du läsa om fler som cyklar för att uppmärksamma psykisk ohälsa.