Martin Söderström blev tvåa när slopestyle-SM avgjordes i fjol. I år finns han på plats i domarbåset.
VR Image of Field Trippin’ project in Uppsala, Sweden on July 15, 2016 // Jan Kasl / Red Bull Content Pool // P-20170124-00584 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Artikel

Från X-games till Dunteberget

2017-06-01

Martin Söderström är en av våra största slopestylestjärnor genom tiderna.
I höst kommer han till Vättern Bike Games och cyklar om det första SM-guldet inom sporten.
– Det är det häftigaste och farligaste inom cykelvärlden – cykelsportens formel 1, säger han. 

För den breda massan är Martin Söderström okänd. Men för de inbitna är han en stor stjärna i en relativt liten sport. Trots att han inte är mer än 27 år gammal har han redan hunnit leva på sin idrott i tio år.
– Det är i princip hela mitt vuxna liv. Jag ser det som något av ett mellanting mellan ett jobb och en hobby. Det viktigaste är att att kunna njuta, trots stress och press, säger han och beskriver livet med kontraster.
– Det är slitsamt, men kul på samma gång. Superhärligt, men svårt.

Han fick sin första mountainbike som elva-åring. Och snart upptäckte han tjusningen med att göra olika tricks med cykeln.
– Jag hade sådan tur att min granne och hans kompisar började cykla, så jag hängde på dem. I början försökte jag bara bli bättre och köra lite på bakhjulet, men ganska snart var jag hooked.

Cykling blev snart det enda han kunde tänka på. Att cykla en meter längre på bakhjulet eller hitta på nya varianter.
– Och så har det egentligen fortsatt genom åren. Det finns alltid något man kan förbättra – hela tiden, berättar Martin.

Nu har han varit en framgångsrik stjärna i ett drygt decennium i en sport som kräver sin man eller kvinna. Slopestyle går ut på att imponera på domare med höga hopp och utmanande trick. Vilket gör att utövarna ständigt får pusha sina gränser för att bräcka varandra i svårighetsgrad.
– Som i alla sporter gäller det att plocka fram det där lilla extra när det väl gäller. Men i slopestylen måste man vara beredd att offra sitt liv och det har jag velat göra i tio år. Nu börjar man tänka efter lite om det är värt det. Det är fortfarande galet kul att cykla, men just det här med att tävla och stå där på startlinjen och veta att man måste göra sina allra svåraste trick på en minuts tid.

Det är slitsamt, men kul på samma gång. Superhärligt, men svårt.

Världstoppen är smal. Men det är också en sport som växer, menar Martin.
– Det har växt otroligt mycket de här åren. Jag ser allt fler hopp på bakgårdarna. Sedan är det inte en sådan sport som syns särskilt mycket, likt annan extremsport. Det handlar inte om att ha en tränare och att det är 25–30 personer som tränar ihop, utan man kör med polarna.

Han hoppas att Vättern Bike Games ska göra att ännu fler får upp ögonen för sporten.
– Det är kul att ha en tävling i Sverige att se fram emot, i stället för att bara sticka ut med kompisarna när man är här hemma. Jag har saknat att ha något på hemmaplan. Ju mer sporten syns, desto bättre är det. Alla vi som håller på med slopestylen vet hur fantastiskt det är, men vi måste nå ut till fler folk, så att fler testar på sporten också.

Rent generellt ser det dock ganska bra ut för Sverige i konkurrensen. I Falun finns ett slopestylegymnasium som har levererat ett flertal ungdomar ut på världscirkusen. Och fjolårets resultat på världstouren, där två svenska deltagare placerade sig på topp tio-listan, vittnar om att det finns en stark ny generation.
Vilket också gör att vi kan räkna med tuff konkurrens under Vättern Bike Games, som också räknas som svenskt mästerskap – det första någonsin. Martin själv, som har varit tvåa i världen två gånger, ser sig inte som favorit.
– De unga cyklisterna kanske har svårare trick, men jag har rutinen. Tävling är alltid tävling och gör jag ett bra åk kanske de blir skärrade. De är nog inte så sugna på att förlora mot den äldre generationen, säger han och skrattar.
– Men det hade varit kul med en SM-medalj.

Martin Söderström har börjat trappa ner på tävlandet och varvar numera med reklamfilmsinspelningar. Men han räknar med att köra i tre år till – då han fyller 30.

Bästa minnet från karriären?
– Det får jag nog ändå säga är tillfället då jag insåg att jag kunde leva på min hobby. Det var en rätt häftig känsla att jag hade gjort något av min passion och märka att jag kunde göra det på heltid.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Jan Kasl


Martin Söderström

Ålder: 27.
Bor: Stockholm.
Familj: Mamma, pappa, syster.
Yrke: Professionell freestyle MTB-cyklist.
Intressen: All form av träning, resor och familjen.
Aktuell: I ett flertal filminspelningar under 2017 samt deltagande i Vättern Bike Games.


Slopestyle

Två åk nedför en bana med stora hopp och andra svåra utmaningar. Fem domare bedömer hur bra man utför tricken, svårighet, stil och helhetsintryck. En stadigt växande sport där man inte behöver stora hopp, utan man kan börja ute på gatan med att till exempel cykla på bakhjulet.


LÄS MER

Läs mer om Vättern Bike Games på: