Artikel

Åkglädjen blir Emils VM-vapen

2016-06-30

I går började VM i mountainbike i tjeckiska Nove Mesto – och i dag startar samma mästerskap för rutinerade Emil Lindgren.
Lagom till allvaret lämnar landslagets proffskämpe en sprittande formrapport.
– Jag känner mig stark. Det här ska bli roligt. Jag har exakt den känsla man vill ha!

VM i mountainbikemetropolen Nove Mesto – mitt i Tjeckiens böljande höjder – tog sin början under onsdagen. Dagen resulterade i tre svenska insatser i sprinten som alla hamnade i kategorin ”nära medalj”. Emil Linde blev fyra i en stenhård final, Matthias Wengelin slutade totalfemma efter seger i B-finalen och Alexandra Engen var tvåa i tjejernas B-final vilket innebar en sjätte plats sammanlagt.

I dag, torsdag, står stafetten på VM-programmet. Då är det Emil Lindgrens tur att göra entré. Han åker stafett och söndagens individuella herrlopp. I dagens uppgörelse består det svenska laget i övrigt av Jenny Rissveds, Johan Widén och Emil Hedlund.

Om resultaten går hand i hand med humöret lär Emil utföra härliga bravader i den tjeckiska terrängen. 31-åringen är positiv så det förslår i förhandssnacket.
– Jag är inne i ett bra ”flow” för närvarande. Jag går in i det här mästerskapet med en väldig glädje och inte minst en tacksamhet. Jag har haft mountainbike som mitt jobb i 13 år. Det är få förunnat att få arbeta med sin absolut största hobby. Just nu är det skitkul att cykla. Varje dag känns som en utmaning. Man blir aldrig fullärd. Det finns alltid gränser att spräcka, resonerar han med oförställd entusiasm.

Åkglädjen är således den rätta. Liksom de yttre förutsättningarna. Nove Mesto, två timmars bilväg söder om Prag, badade under onsdagen i strålande solsken. Orten är ett mountainbikenäste av högsta karat. Här körs det världscuptävlingar varje säsong. Branterna kommer att vara välbefolkade. Det snackas om publiksiffror på uppåt 50 000 personer.
Mitt i detta folkhav ska förhoppningsvis det svenska landslaget slåss i toppen.
– Vi har ett bra landslag och flera medaljchanser, hävdar Emil Lindgren och pekar framför allt ut Jenny Rissveds i U23-klassen. Jenny, som i augusti blir Sveriges enda MTB-representant vid OS i Brasilien, tog silver när EM hölls i Huskvarna tidigare i år.

Själv då, Emil?
– För egen del är jag i fasen där det handlar om att bygga upp poängkontot. Skadan jag ådrog mig i fjol (bruten armbåge) betydde att jag rasade från nionde till 134:e plats på rankningen. I mitt fall krävs det att samla så mycket poäng som möjligt och vinna tillbaka en bättre startposition. Eftersom det är masstart behöver man egentligen tillhöra topp 30 för att ha en någorlunda chans att vara med in i första kurvan. Jag har startnummer 62 på söndag.

Men med tanke på inspirationen som glöder inom dalmasen känner han ändå en stark tillförsikt:
– Slutar jag topp 30 är det jättebra, blir jag topp 20 skulle det vara fantastiskt och skulle det gå ännu bättre vore det otroligt!

Text: Per Gustafsson
Foto: Privat (Emil Lindgren), Valentin Baat MTB EM (Alexandra Engen) samt Pierre Henriksson/Arkiv (Alexandra Engen från Mtb-EM i Huskvarna i maj).


Emil Lindgren

Född: 4 maj 1985.
Bor: Säter, Dalarna.
Familj: Anna, och barnen Sune och Ebbe.
Meriter: VM-silver 2014 i cross-country eliminator (sprint). Ett flertal SM-guld. Deltog i OS i Peking 2008.


Mountainbike-VM 2016

Under onsdagen startade årets MTB-VM i tjeckiska Nove Mesto. Och det blev fyra svenska topp tio-placeringar på sprinten. Emil Linde kom fyra, Matthias Wengelin femma och Johan Widén nia i herrklassen. I damklassen kom Alexandra Engen sexa.

Fortsatta programmet:
Torsdag 30/6
18.00 – XCR Stafett
Sverige – (Emil Lindgren, Jenny Rissveds, Johan Widén och Emil Hedlund)

Fredag 1/7
15.00 – XCO Damjunior
Svensk deltagare: Ida Jansson
17.00 – XCO Herrjunior
Svenska deltagare: Emil Hedlund, Jack Kok

Lördag 2/7
11.00 – XCO Herr U23
Svenska deltagare: Martin Setterberg, Emil Linde
15.00 – XCO Dam Elit
Svensk deltagare: Alexandra Engen

Söndag 3/7
11.00 – XCO Dam U23
Svensk deltagare: Jenny Rissveds
15.00 – XCO Herr Elit
Svensk deltagare: Emil Lindgren.