Blogg

Om att svettas på innecykeln…

Winter is coming, mitt instagram börjar fyllas med bilder på nysnö respektive folk sittandes på sina hometrainers och testcyklar för att undvika kylan. Och värmen en viktig parameter att tänka på när man tränar inomhus! Avsaknaden av fartvind gör att det upplevs som varmare än det är, eller rättare sagt, när vi är ute och tränar känns det som svalare än det är, på grund av fartvinden.

img-20151106-wa0003

När vi tränar intensivt och gör av med stora mängder energi betyder det att vi tekniskt sett försätts i feber eftersom våran verkningsgrad ofta är mindre än 25%  (resten blir alltså bara värme av energin vi skapar). För att råda bot på problemet försöker kroppen framför allt sänka kroppstemperaturen genom att flytta blod till hudlagret och avdunsta blodplasma i form av svett. Men för att svettandet ska ha den avkylande effekten som är avsikten krävs även att svetten dunstar eller kyls ner och inte bara ligger som ett lager på huden.

Vi vill svettas så lite som möjligt eftersom vi inte vill att blodet ska gå åt till nedkylning/hudlagret, utan istället behålla så mycket blod som möjligt till benmusklerna när vi ska prestera aerobt. Det har dessutom en kumulativ effekt – vi tappar blodvolym när vi svettats under en längre tid.

Nedan ser vi jämförelse när kroppen är värmestressad respektive inte. Även om kroppen försöker kompensera den mindre blodvolymen (slagvolymen) med en förhöjd puls skiljer syreupptagsnivån enormt till den värmestressades nackdel.

vo2-i-varme0007

Från Human cardiovascular adjustments to heat stress (Rowell 1974)

Hur vet man om prestationen försämras av värmen? Sitter man till exempel på en testcykel kan man se om pulsen verkar vara överdrivet hög i förhållande till effekten man levererar för att veta om man har det för varmt. Sitter man utan effektmätning kan man kolla av kroppstemperaturen med en termometer, ungefär en grad över vilotemperatur verkar vara det ideala för prestation. Man kan alltså konstatera att om man genomgår ett spinningpass med konstant hög puls och drypandes av svett så hade man  egentligen kunnat få ut mycket mer ur sin träning om det bara hade funnits ett starkare fläktsystem i lokalen.

Vad göra? Handduk eller papper bör användas vid träningen så att man kan hjälpa svetten på traven till avdunstningen. En ordentlig fläkt framför testcykeln gör mycket större skillnad än att sänka omgivningstemperaturen någon grad. Har man möjlighet att utföra träningen i ett ouppvärmt garage är det inte fel det heller, nollgradig inandningsluft hinner nå 20 grader när den når lungorna, så man behöver inte vara överdrivet orolig, men vid -12 brukar ansträngd andning börja kännas strävt vilket är ett tecken på att man bör in i värmen eller sänka intensiteten för vara säker på att inte orsaka problem i framtiden.

Ha så skoj i vinter alla självplågare! Undertecknad ska in i skogen med cykelcrossen och stöka så mycket som möjligt istället, där kommer inte de isande vindarna heller åt lika lätt.

/Simon,

img-20160117-wa0015

I Holland har vi en vecka varje vinter där allting täcks av ett tjockt lager glad-is, och om man inte har dubbdäck, vilket man inte har eftersom man bara behöver det under den veckan, är man helt chanslös. Är det fritt från nederbörd kan man dock fortfarande riva av passet ute. Mitt klädval är rätt talande för hur mycket fartvinden gör.

Tips från coachen

Simon jobbar som tränare för cyklister via www.toppfysik.nu, höjdpunkterna i tränarkarriären är b.l.a. guldmedalj i veteran-VM samt pallplatser i elitklassen på bl.a. SM. Utöver att styra upp träningsplanering arrangerar han även omtyckta träningsläger för cyklister i sitt nya hemland Holland.

Simon har en internationell elitcyklistkarriär bakom sig och en kandidatexamen i träningslära på GIH i Stockholm.