Jag fick frågan för ett tag sedan om hur jag tänker när jag bygger klasser med intervaller runt AT (aneroba tröskeln) för att de ska passa så många som möjligt i cykelsalen.
Det härliga med cykling inomhus är att det är gruppträning med en oerhört fin potential till individuell coaching. Och också den stora utmaningen. Att bygga ett klassupplägg som tillfredsställer alla nivåer och ändå ger utrymme för individuell coaching. Framför allt att sätta deltagarnas behov framför sitt eget. Vad behöver de träna och varför. Som instruktör kan du aldrig räkna med att få kvalitativt bra träning precis där du vill på dina egna pass. Ditt fokus och det som syns i ditt lönekuvert är ditt intresse för dina deltagares utveckling.
Att jobba runt mjölksyratröskeln är ett av de vanligaste fenomen oftast har både medlemmar och tyvärr ibland också instruktören dålig koll på vad just mjölksyratröskeln är. Här och här har jag skrivit mer om den.
Det finns några byggstenar som jag tycker du måste ha med i upplägget
- En uppvärmning som är minst 10 min.
- Att intervalltiden är minst 3 min för att ge deltagarna en möjlighet att hinna upp och hitta rätt intensitet.
- Att vilan är anpassad efter målgruppen, dina deltagare och intervallängden.
- Att du har en ordentlig nedvarvning.
- Förklarar syfte och upplägg så det är glasklart för dina deltagare.
Sedan ligger hela hemligheten i din coaching och att du själv vet hur det känns att ligga på tröskeln och kan förmedla det.
[insert]
[/insert]