Mikael Hjerpe är en av alla som engagerar sig för kampen mot barncancer. Bland annat genom att vara en del av årets Spin of Hope, där han och Team Rynkeby Göteborg är en av arrangörerna. Mikael Hjerpe är en av alla som engagerar sig för kampen mot barncancer. Bland annat genom att vara en del av årets Spin of Hope, där han och Team Rynkeby Göteborg är en av arrangörerna.
Mikael är lagkapten för ett av Team Rynkebys lag. Mikael är lagkapten för ett av Team Rynkebys lag.
Varje år cyklar Team Rynkeby till Paris för att samla in pengar till barn som har insjuknat i cancer. Varje år cyklar Team Rynkeby till Paris för att samla in pengar till barn som har insjuknat i cancer.
Artikel

Dags för årets Spin of Hope: ”Varje krona räknas”

2024-03-15

Den 23 mars är det återigen dags för ett av årets viktigaste event. I alla fall för alla barn med cancer. Då arrangeras årets Spin of Hope i mängder av spinningsalar runt om i landet. Bland annat på Sats Sisjön i västra Göteborg, där Team Rynkeby satsar stort.
    – Det är lätt att brinna för de här frågorna när man har kommit nära de som drabbas, säger Mikael Hjerpe.

Mikael Hjerpe har varit med i Team Rynkeby i omkring åtta år och är en av två kaptener i Göteborgsteamet. Nu är han också mitt uppe i förberedelserna för årets Spin of Hope. Det är Nordens största spinningevent där det gäller att hålla i gång en spinningcykel i tolv timmar och inte minst samla in flera miljoner till Barncancerfonden varje år.
    – Lyckligtvis är jag själv inte drabbad av barncancer i min omgivning. Men jag har varit med i Rynkeby-teamet i många år och har träffat på mängder av människor som har blivit påverkade av sjukdomen. Både sådana som har förlorat sitt barn och de som kan tacka sin lyckliga stjärna. Då inser man hur viktigt det är att få in pengar till forskningen, säger han.

Klyschan stämmer – varje krona räknas

Arrangemanget, som har ägt rum årligen sedan 2009, sker över hela Sverige. För Mikael och hans gäng är det Göteborgsstadsdelen Sisjön som gäller. Men de får inte plats i den vanliga spinningsalen, där de brukar hålla till för träningar. Under Spin of Hope lånar de in cyklar från närliggande gym och flyttar ut i ett större rum för att ta emot alla cyklister.
    – Vi kommer att ha uppemot 80 cyklar på plats och har som mål att nå förra årets insamling då vi drog in 155 000 kronor. Men oavsett vilken summa som kommer in är det bra. Även om det låter klyschigt att varje krona räknas, så är det verkligen så det är. Allt handlar om att bidra till mer forskning kring barncancer, säger Mikael Hjerpe.

Varje år drabbas omkring 360 barn av den hemska sjukdomen. När Mikael Hjerpe gick med i Team Rynkeby överlevde 80 procent. Nu, åtta år senare, är den siffran uppe på 85.
    – Fem procent kan låta lite. Men det är många liv som har räddats tack vare alla pengar som har samlats in och därmed bidragit till att forskningen har gått framåt.

Förutom att vara funktionär kommer Mikael även att cykla själv under Spin of Hope. Hur mycket är inte klart än, det beror lite på hur mycket runt omkring som han måste fixa.
    – Jag har fått en utmaning om att cykla alla tolv timmar. Det har jag gjort tidigare och kan tänka mig göra igen. Det är alltid en ynnest att få bidra med så mycket som jag kan för den goda sakens skull, säger han.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat


I fjol uppgick insamlingen till Barncancerfonden till mer än tre miljoner kronor under Spin of Hope. Då trampade 10 355 spinncyklister på 110 anläggningar runt om i landet.

Spin of Hope

Spin of Hope är Nordens största spinningevent i kampen mot barncancer.

Varje år spinnar tusentals människor för att samla in pengar till Barncancerfondens viktiga arbete. Sedan starten år 2009 har Spin of Hope samlat in över 50 miljoner kronor, med upp emot 1 500 arrangörer och över 170 000 deltagare.​

I år äger evenemanget rum lördagen den 23 mars. Som deltagare har du möjlighet att välja mellan två olika upplägg. Båda uppläggen arrangeras samma dag mellan klockan 07.00-19.00.

Du kan antingen välja att boka valfritt spinningpass på en närliggande anläggning. På så sätt kan du tillsammans med kompisgänget köra en timmes spinning tillsammans och samtidigt bidra i kampen mot barncancer. Deltagaravgiften är 150, 250 eller 350 kronor. Du bidrar efter egen förmåga!

Du kan också välja att delta på den traditionsenliga Spin of Hope-stafetten, som går ut på att du ska hålla i gång en cykel under 12 timmar, antingen med hjälp av lagkamrater eller på egen hand. Lagavgiften är 1 500 kronor, om ni är 12 deltagare i laget blir det 125 kronor per person. Om ni vill bidra lite extra bokar ni en Guldcykel för 3 000 kronor eller varför inte en Diamantcykel för 10 000 kronor?

Läs mer om Spin of Hope här.

Fakta om barncancer

Varje dag får ett barn i Sverige cancer, och 85 procent av de som drabbas överlever. Forskningen går framåt, men vissa diagnoser går än idag inte att bota. Bland de som överlever drabbas ungefär 70 procent av sena komplikationer, antingen från behandlingen eller sjukdomen i sig.

Källa: Barncancerfonden