Blogg

MTB Camp Omberg

Denna helgen var premiären av MTB Camp Omberg. Ett nytt mountainbike-läger som Vätternrundan arrangerar. Fredag till söndag med ett fullspäckat schema bestående av massa stig-cykling, föreläsningar och gemenskap. Under cyklingen var deltagarna uppdelade i olika grupper som leddes av mycket rutinerade ledare som dessutom kan vartenda stig på Omberg.

Under lördagen stod 2st cykelpass på programmet. Så jag tog med en hoj till varje pass.

Under lördagen stod 2st cykelpass på programmet. Så jag tog med en hoj till varje pass.

Under lördagen fick jag som ambassadör möjlighet att åka med en av grupperna. Fina stigar på Omberg är ju aldrig fel. På förmiddagens pass var fokus på teknik. Tobias Arnekvist, som är tidigare elit-cyklist guidade runt våran grupp till några riktigt fina utförslöpor. Vi körde några flera gånger för att kunna dela med oss av lite tips och trix. Det är inte så lätt som man tror att köra över stock och sten i höga hastigheter utan att stå på näsan. Kändes som tipsen uppskattades och anmanades då många fick upp farten ordentligt.

Gemensam fika ute i naturen under teknikpasset

Gemensam fika ute i naturen under teknikpasset

Efter det gemensamma fikat så vart det fina stigar tillbaka till hotellet. En del började känna av alla klättringar, men ska man köra fina utförslöpor så måste man ju cykla uppför också.

Ombergs natur är helt suvurän

Ombergs natur är helt suverän

Efter lunchen, som bestod av kyckling och pasta så var det dags för en av flera föreläsningar. Mental träning var ämnet. Det är alltid nyttigt att lyssna på någon kunnig inom ämnet, ibland behöver man bli påmind om vissa saker som är lätt att glömma bort. När föreläsningen var slut var det dags för dagens andra pass, distansträning stod på schemat. Tobias hade planerat en runda på ungefär 2 timmar. Efter ca 10min lätt åkning på grus och asfalt så kom vi in på magiskt fina stigar.

Oscar från Vätternrunda var ute och servade alla cyklister med energi. Här vid Västra Väggar med lite bananer.

Oscar från Vätternrunda var ute och servade alla cyklister med energi. Här vid Västra Väggar med lite bananer.

Distanspasset vart runt 2,5h långt plus en del tid för fotografering och inmundigande av bananer. Vi var inte ens nära att hinna hem till fikat på hotellet. Men det gjorde inte så mycket då Ombergs alla fina stigar kompenserade det med råge.

Delar av gänget under eftermiddagen distanspass. Grymma stigar finns det gott om på Omberg.

Delar av gänget under eftermiddagen distanspass. Grymma stigar finns det gott om på Omberg.

Jag var som sagt bara med under lördagen på detta fantastiska läger, men det kändes som en riktig succé! Att cyklingen på Omberg är bra visste jag sedan tidigare så att lägga lägret där är ju kanon. Att dessutom ha med bra ledare som hittar på ”berget” utan och innan gör att man hela tiden kör på olika stigar trots flera pass. Jag själv hittar inget vidare så att få åka med Tobias gjorde att man fick köra på ställen man troligtvis inte hittat annars. Upplägget där man blandar träning med föreläsningar och andra aktiviteter kändes väldigt uppskattat. Stämningen var också perfekt som så brukar med en massa glada cyklister.

Bra väder var det också vilket alltid är skönt.

Bra väder var det också vilket alltid är skönt.

Nu väntar en vecka med mycket jobb och resande. Hoppas hinna få till några pass ändå. Väderprognosen ser ju inget vidare ut för kommande vecka så det kanske får bli något varv på monarken. Första loppet för året närmar sig med rasande fart också.
På återhörande.


Partners som bidrar med information, produkter och annan hjälp till Vätternrundans ambassadörer är Aktivitus, Bianchi, Craft, Crescent, Enervit, Peppster, Shimano, Stadium, Thule och Oakley.

 

Elitmotionärens vardag

//AMBASSADÖR HALVVÄTTERN (med flera) 2017// Pappan, maken, Motalasonen ... och elitmotionären, som återupptog cyklingen för ett par år sedan efter ett tioårigt uppehåll. Ska i sommar cykla tre lopp under cykelveckan – som minst. Det kan bli MTB-Vättern också. Tävlingscyklade fram till 20-årsåldern, men tog mig upp på cykeln igen som rehabträning efter en ryggoperation. Då fastnade jag åter för både träningsformen och sporten. Som ambassadör ska jag dels ge mina tips på hur man kan förbereda sig inför Vätternrundan, dels se hur man kan få ihop sin träning med vardagslivet.