Niklas Lindbergh, som tog sig an MTB-Vättern 2019 i en Hawaiiskjorta, berömmer Vätternrundan för den stora cykelfesten runt loppet.
Niklas tycker om att spexa till sitt cyklande. I fjol cyklade han Mera Lera MTB:s Valla Cup i sin kycklingdräkt. "Den råkade sammanfalla med påsk", kommenterade han klädvalet.
Artikel

Niklas cyklade MTB-Vättern i Hawaiiskjorta

2020-01-14

Den natursköna banan och det proffsiga upplägget har blivit skäl nog för honom att återkomma år efter år. Niklas Lindbergh, som senast cyklade i en Hawaiiskjorta, har bara gott att säga om folkfesten runt MTB-Vättern.
    – När allt runt omkring fungerar klanderfritt, då är det roligt att köra ett lopp, säger han.

Niklas Lindbergh har tappat räkningen på alla sina genomförda MTB-Vättern. Sedan nystarten 2016 har han i alla fall cyklat samtliga fyra. I somras gjorde han det iklädd Hawaiiskjorta och endurobyxor.
    – Jag tycker om att spexa till det på något sätt, utan att det går till alltför stor överdrift. Det finns så många hyperseriösa elitmotionärer med den senaste tekniken att jag kan tycka att det behövs lite lättsamma inslag i motionslopp, säger Niklas, som cyklar för Mera Lera MTB i Linköping.

Idén stal Niklas från en klubbkompis som gav förslag på en Hawaiiskjorta när det letades ny klubbtröja. Samtidigt har han, som han säger själv, alltid haft en förkärlek till det blommiga och färgsprakande plagget.
    – Visserligen rann det ut i sanden med klubbtröjorna. Men när jag fick frågan hur mina kompisar skulle känna igen mig i spåret och jag såg att vädret skulle bli bra tänkte jag att: ”Äh, jag kör!”

Vem är du på cykeln?
    – Jag har aldrig haft den extrema tävlingsinstinkten och platsar inte i första startled. Jag har varken tid, lust eller motivation till att jaga tider, utan nöjer mig med att hålla till någonstans i mitten. Det är en utmaning att välja rätt startgrupp, jag vill hitta den magiska gränsen.

Även om han till viss del saknar den gamla bansträckningen med lite mer teknisk åkning har han mycket beröm att ge MTB-Vättern. Framför allt styrningen, upplägget och all logistik kring evenemanget.
    – Det är ett proffsigt lopp på en jättefin bana. Det är förbannat fint att cykla utmed Vättern. Dessutom har de slängt in några utmaningar med bland annat Oakley Hill som jag gillar.
    – Det blir en kul grej när så mycket folk hejar på. Så är det inte alls på andra långlopp.

När Vätternrundan sammanfattade året som gick i slutet av 2019 på Instagram gick det att se mannen i Hawaiiskjorta på bilden. Där skickade Niklas en hälsning i kommentarsfältet.
    – Jag skrev att det var kul att bli intervjuad i målområdet och undrade vad som krävdes för att bli det även nästa sommar. En mankini på klassisk damcykel?, skrev jag skämtsamt. Men det får jag dementera nu. Risken finns att det blir skilsmässa om jag syns i bild då, säger Niklas och skrattar.

Text: Johan Fransson
Foto: Petter Blomberg/Vätternrundan, Privat


Niklas Lindbergh

Ålder: 49 år.
Bor: Linköping.
Intressen: MTB och att köra Jeep i terräng.
Klubb: Mera Lera MTB.
Familj: Fru och dotter. ”Vi bor i radhus och har en Volvokombi. Vi är en urtypisk Svenssonfamilj. Bara hunden som saknas”.
Dold talang: ”Jag är en hejare på symaskin”.


MTB-Vättern 2020

MTB-Vättern är ett lopp med två distanser – 50 km och 25 km. Både den långa och den korta distansen är relativt lättcyklade och alla från 8 år har möjlighet att delta i detta motionslopp. Du som deltagare kan räkna med en stor variation längs vägen – snabba asfaltspassager varvas med skogsvägar, backar och mer teknisk cykling på stigar.

I år går loppet fredagen den 5 juni.

Läs mer och anmäl dig här.