Blogg

MTB-tips av Erik – Teamansvarig för Skoda Cycling Team

Att vara med och köra ett MTB-lopp var lite mer avancerat än jag hade räknat med ska sägas och då kör jag – nota bene –  i motionsklassen … 🙂 Man lär så länge man lever och nu ser jag fram mot MTB-Vättern som nästa utmaningi skogen. Nu vet jag vad det handlar om .. Det är inte bara en krävande bana som utmanar – det kommer att bli trångt oxå. Man är ju inte ensam ute på stigarna när det är race ..


 

I söndags var jag och brorsan iväg till Uppsala för att ta oss an Skandisloppet – MTB – som en bra förövning inför MTB-Vättern. Inför start pratade vi en del om hur vi kunde få för oss att anmäla oss till den längre resan på två varv och dryga 5 mil .. Varför nöjde vi oss inte med ett varv på 28km .. Det var ju sent att ändra på vid start så det vara bara att inrikta sig på att överleva och ta sig i mål.

Det var ingen lek .. En del av banans tekniska avsnitt var helt klart livsfarliga. Branta långa utförsbackar med stenar, gropar och träd både till höger och vänster. Inte bara en gång .. Två varv var det. 🙂 Transportsträckorna var mina favoritavsnitt. Där kunde man ju trycka på och plocka lite placeringar men på stigarna i uppförsbackarna hamnade man i pärlband bakom dom som drog dom lättaste växlarna och då var det omöjligt att köra om. Jag kom imål med liv och hälsa i behåll utan att ha tagit ut mig maximalt. Ganska kul var det men landsväg är ändå landsväg .. Brorsan gjorde en hjälteinsats på sin aningen föråldrade MTB-cykel och betydligt färre mil i benen än mig. Vi stod i starten och försökte hitta någon fler med fälgbroms men kunde inte se en ända. Bra kört broder Stefan som kom in under målskynket bara starx efter mig. Jo, så var det .. Jag vann familjefejden som tur var. Även om det var lite väntat vet man ju inte riktigt och allt kan ju hända under ett race ..

Det var ingen lek ..

Stora TACKET till Rikard på Shimano  – den snygga killen i kepsen .. utan glasögon – som ordnade startplatser åt oss vilket oxå beviljade en god och efterlängtad måltid i Skoda-lounge efter målgång. Kul at byta några ord med “Silver-Emma” oxå. Klart hon tycker att Vätternrundan är intressant men hon kunde inte lova att hon kommer att köra .. Bara en tidsfråga konstaterade jag såklart 🙂

rikard_2947     jag-o-mtb-skandis_2959

pyrre-skandis   jag-skandis

jag-o-emma

PS. Gula benvärmare bortskänkes .. 🙂

MTB-tips av Erik fick jag faktiskt före starten i Skandisloppet och det var något jag hade en del nytta av. Tappar man hjulet framför en bit så blir det fruktansvärt jobbigt att jaga ikapp. Helt klart bättre att anpassa fart och kraft så att man håller hjulet framför.

Jag hade även nytta av Jockes tips som jag fick när vi var ute på träningsrunda veckan innan Skandisloppet – “Upp med huvudet och håll fokus en bit fram på det du kan påverka. Det som är under cykeln kan du ändå inte göra någonting åt” .. Stort tack Jocke! Helt klart en så jäkla enkel men klockren grej att ha med sig.

Härligt att värmen kommer.. I eftermiddags var det dax för både kortärmad tröja och dom korta cykelbyxorna. Snart blir det dopp i poolen med nya kompisen efter passen. Snygg färg, eller hur? Säger bara att färgen rosa ska äras till “Giro dÍtalia 100 år”. Du missar väl inte kungarna Vacchi och Adamsson på Eurosport 1 .. ??

fint-vader      poolen

Keep in touch! 🙂


Partners som bidrar med information, produkter och annan hjälp till Vätternrundans ambassadörer är Aktivitus, Bianchi, Craft, Crescent, Enervit, Peppster, Shimano, Stadium, Thule och Oakley.

Den rutinerade nybörjaren

//AMBASSADÖR MTB-VÄTTERN 2017// Motivationsspridaren som med skräckblandad förtjusning tar sig an sin fjärde Vätternrundan och dessutom sin första MTB-Vättern någonsin! Rutinerad på vägen och nybörjare i skogen. Bor med yngsta dottern och frun Tina i Västerås och arbetar till vardags på ett forskningsbaserat läkemedelsföretag. När jag inte umgås med familjen, sitter i bastun eller tvättar bilen ägnar jag mig gladeligen åt motion på ett eller annat sätt – gärna skidor, löpning eller innebandy. Under min ambassadörstid kommer ni få följa med mig på en både fängslande och inspirerande resa fram till min första start i MTB-Vättern.