Blogg

Bananer är bra!

Bananer är bra! Den gamla sanningen håller fortfarande. Även om det finns lika många åsikter om kost och träning som det finns kostskolor så håller nog dom flesta med om att en banan är en vettig förpackning med energi. Vad ska man då tänka på när det gäller vad man ska stoppa i sig före, under och efter ett längre träningspass eller motionslopp?


Även på detta område är jag långt ifrån expert men lite åsikter i ämnet har jag som så många andra ändå. Jag tror på några grundprinciper när det gäller vad som kan vara bra att fundera på när det gäller kost och energipåfyllnad vid träning och motion. Först och främst tror jag inte att man ska göra en stor grej av det och mixtra för mycket. Egentligen handlar det ju om att äta bra mat – som det alltid gör – och dessutom fylla på med bra energi före, under och efter en längre ansträngning. Man får planera lite och se till att man har rätt käk och dryck hemma så är man i stort sett i hamn.

  1. Se till att ha mat, energipåfyllnad och dryck hemma.
  2. Fyll på med bra energi och drick ordentligt före längre pass.
  3. Drick och fyll på med energi under passet även om du inte är törstig eller sugen på någonting.
  4. Fyll på med energi, protein och dryck efter passet.

Även om det nu finns bra färdiga energitillskott i olika smaker och färger så ska man inte glömma de traditionella naturliga produkterma som är enkla att ha med i fickan ut på ett pass. Jag tänker på banan, russin och nötter till exempel. Självklart finns det tillfällen när det kan vara bra med ett färdigt koncentrerat tillskott också. Kanske framför allt om man känner att energin är helt slut och blodsockret har åkt neri botten. Men det är allt upp till tycke och smak såklart. Allt detta gäller ju såklart vanligt motionerande. Om man tillhör elit och tävlar på hög nivå så kan det självklart krävas annat upplägg mm för kost och energipåfyllnad.

kicki   bananer-ar-bra   kicki-och-jag

Oavsett vad man väljer för energikälla så är det klokt att testa den ordentligt under träning. Då vet man att magen pallar och att den gör den nytta man vill. Under förra årets Vätternrunda hade jag en portion av min fruTinas Lasange i en av bakfickorna. En perfekt energipåfyllning efter ungefär 5 timmars cykling. Det kommer absolut att bli en repris på den i år. Testad under träning? Nej .. det förståss.. men testad många gånger vid middagsbordet 🙂

Magnesium och kramp … Finns det samband? Kicki tar upp den frågan i videoklippet. Klicka in och lyssna om du inte redan har gjort det. Om du får krampkänning ibland på längre rundor så kan det finns sätt att försöka förebygga.

Sweden Bike Expo .. slår upp portarna nästa helg på Älvsjömässan i Stockholm (24-26 mars). Där träffs cykelbranchen, förbund och föreningar. Självklart är Vätternrundan också där med monter. Om du är nyfiken på det senaste inom cykelområdet så ska du göra ett besök. Om du är där på söndagen så ses vi!

cykel-svartvit         strava-11-mil

Thule på plats … även här. Jag såg att Annika hade fått ordning på sina grejer på biltaket och det har nu även jag. Jäklar vad bra det blev. Enkelt att montera. Stabilt och säkert. Lätt att sätta fast och plocka ner cyklarna. Hur bra som helst. Egentligen var det bara en provlastning men jag lät dom sitta kvar när vi åkte och handlade. När vi kom ut från affären stod en kille och beundrade cyklarna. Det blev en pratstund om både cyklar och vad bra det är med lås på takstället så att man kan springa in och handla lite i alla fall utan att bli bestulen.

thule-2          thule-5

thule-4         thule-1

Keep in touch 🙂


Partners som bidrar med information, produkter och annan hjälp till Vätternrundans ambassadörer är Aktivitus, Bianchi, Craft, Crescent, Enervit, Peppster, Shimano, Stadium och Thule.

 

Den rutinerade nybörjaren

//AMBASSADÖR MTB-VÄTTERN 2017// Motivationsspridaren som med skräckblandad förtjusning tar sig an sin fjärde Vätternrundan och dessutom sin första MTB-Vättern någonsin! Rutinerad på vägen och nybörjare i skogen. Bor med yngsta dottern och frun Tina i Västerås och arbetar till vardags på ett forskningsbaserat läkemedelsföretag. När jag inte umgås med familjen, sitter i bastun eller tvättar bilen ägnar jag mig gladeligen åt motion på ett eller annat sätt – gärna skidor, löpning eller innebandy. Under min ambassadörstid kommer ni få följa med mig på en både fängslande och inspirerande resa fram till min första start i MTB-Vättern.