Blogg

Banan testad / MTB-Vättern …

Förra helgens läger i Motala var fantastiskt bra. Många av er har säkert redan läst utlägg och inlägg av Ellinor och Annika på deras bloggar. Här kommer ännu en hyllning till Vätternrundan för ett väl organiserat läger och till MAIF för att man känner sig välkommen och som en i gänget från första stund.


Vi ambassadörer drog ju iväg på en MTB-runda på fredagseftermiddagen under ledning av Anna Öhrström Enocsson och Oskar Höglund. Anna med både nationella och professionella meriter i bagaget och Oskar entusiastisk, ivrig och kunnig. Vi körde igenom nästan hela MTB-Vättern-banan och det blev ca 4,5 mil innan vi var tillbaka hemma hos Anna igen där vi hade startat. Banan var väldigt varierande med allt från lättåkta partier på både asfalt och grus till svårare passager på smala, steniga och gropiga stigar. En del tuffa och utmanande backar stöter man också på längs vägen.

Det känns bra att ha fått prova banan och jag känner mig nu så pass inkörd på MTB att det borde inte bli några större problem den 9 juni när själva racet ska köras. Det är dom tekniska passagerna som är lite problematiska ibland.  Säkert för att gubbens balans inte alltid är den bästa men modet är det inget fel på. Än har jag inte ”gått över styret” eller gjort någon större vurpa och jag kör faktiskt med ryggskyddet som jag i vanliga fall bara använder i skidbacken. Bättre med ett skydd för mycket än ett skydd för lite tänker jag.

sticka-i-armen-mtb   m-oskar-mtb     mtb-cykel-motala

Här ser man att jag fick en ”stor gren” 🙂 som fastnade i armen under rundan vi körde med Anna och Oskar.

Under lördagen och söndagen blev det landsvägsåkning med MAIF och stort TACK till Roger, Stefan och alla dom andra som tog väl hand om oss och gjorde att vi kände oss som del av gänget på en gång. Lördgens resa blev både intensiv och lång. Ett riktigt bra pass för mina ben. 15 mil totalt i bra fart då gänget har siktat in sig på att gå in på 7.45 på Vätternrundan. För at fixa det måste man snitta på ungeför 40 km/h. Ja – snitta … Då går det undan för gubben kan jag säga. Nu var inte farten riktigt så hög den här dagen men snittet landade ändå på en bra bit över 30 km/h. Jag fick ”ta svans” (lägga mig i suget bakom klungan) både på vägen ut och vägen hem för att fixa att gå med hela vägen. Det var nog några punkteringar i gruppen som räddade mig från att inte ”fladdra av” :-)Dom som känner mig vet att jag ibland använder mig av ”ta där” 🙂 Kul var det i alla fall och fint väder hade vi.

Efter rundan bjöd Vättern-Roger hem oss ambassadörer på ett gött cykelfika i trädgården med både korv-mackor och söta munkar.

Söndagens sväng blev Tjejvätternrundan på 10 mil och även denna dag var vi anförda av Stefan som ledare för sällskapet. Inte lika fint väder och jag hade en aning för lite kläder på mig. Fick frysa lite men blev snabbt varm av klättringen upp till Omberg.  Farten var inte riktigt lika hög som tur var och det blev en bra tur. Dagen till ära firades ”Cykelns Dag” i Motala något tidigare än det satta officiella datumet som är i dag den 13/5. Det var flera hundra Motalacyklister som hade samlats vid MAIF klubblokal för ”eftersnack” efter dagens olika rundor som olika grupper hade kört. Det bjöds bla på god ostkaka och varmkorv och jag proppade i mig flera stycken av båda sorterna. Det satt gott i kistan efter Tjejvätternrundan. Träffade dessutom en del bekanta gubbar och tanter från Mallorca-lägret som jag fick slänga några ord med. Förbaskat trevligt.

Det blev alltså cirkus 30 mils cykling under träningshelgen. En bra boost inför kommande övningar och cykleveckan i Motala som närmar sig.

maif-1jpg     maif-2     maif-3

På dom här bilderna ser vi en del av Motalacyklisterna som vi åkte med under lördagen och söndagen. På bilden i mitten har vi bla ”Kapten” David Svensson som låg längst bak i klungan där han ropade, styrde och ställde för att hålla ordning och flyt i klungan.

Idag är det Cykeln Dag – ett initiativ från cykelbranschen som uppmärksammar cykel och cykling på olika sätt. Jag har sett att det är lite olika evenmang i olika städer och en del cykelbutiker kör med bra erbjudanden just idag. Hoppas att det är många som tar sig en tur till cykelns ära idag.

Redan i torsdags firade vi Cykelns Dag på jobbet. Jag hade ordnat med lite ”utställning” av cyklar och cykelprylar och Vätternrundan bidrog med små priser till frågesport samt rabatt på anmälan till Tjejvättern och Halvvättern. Det blev mycket cykelsnack och Vätternrundansnack under hela dagen.

cykelns-dag-1     cykelns-dag-2    cykelns-dag-3    cykelns-dag-4

Cykeln Dag firades i torsdags på GSK i Solna

Nu i slutet av veckan blev det en avslutande MTB-runda inför stundande Skandisloppet som jag ska köra tillsammans med brorsan i Uppsala imorgon. Det blir nog mitt eget initiativ till att fira cykelns dag 🙂 Jocke tog med mig ut på en bra runda och visade en del bra MTB-banor strax utanför stan. Det blev en del trixiga partier och en del snabbare. Dessutom några riktigt leriga så det blev rejäl cykeltvätt efter rundan. Mer om Skandisloppet kommer nog i kommande inlägg.

mtb-med-jocke       mtb-tvatt

Cykelveckan i Motala närmar sig. Nu är det bara några veckor kvar och om du är mindre erfaren motionär så finns det bra artiklar med tips och instruktioner om vad som är viktigt att tänka på när man ska ge sig ut på en Vätternrunda tillsammans i klunga med andra. Kolla in dom här två artiklarna …

  • Så här cyklar du i grupp : http://cykla.se/artiklar/sa-cyklar-du-i-grupp/
  • Tecken som hjälper dig på vägen: http://cykla.se/artiklar/tecken-som-hjalper-dig-pa-vagen/

Keep in touch 🙂


Partners som bidrar med information, produkter och annan hjälp till Vätternrundans ambassadörer är Aktivitus, Bianchi, Craft, Crescent, Enervit, Peppster, Shimano, Stadium, Thule och Oakley.

Den rutinerade nybörjaren

//AMBASSADÖR MTB-VÄTTERN 2017// Motivationsspridaren som med skräckblandad förtjusning tar sig an sin fjärde Vätternrundan och dessutom sin första MTB-Vättern någonsin! Rutinerad på vägen och nybörjare i skogen. Bor med yngsta dottern och frun Tina i Västerås och arbetar till vardags på ett forskningsbaserat läkemedelsföretag. När jag inte umgås med familjen, sitter i bastun eller tvättar bilen ägnar jag mig gladeligen åt motion på ett eller annat sätt – gärna skidor, löpning eller innebandy. Under min ambassadörstid kommer ni få följa med mig på en både fängslande och inspirerande resa fram till min första start i MTB-Vättern.