Blogg

Tillbakablickar, nyheter och historisk gala

Det är tydligen redan februari, och det är faktiskt inte så långt till tävlingssäsongen drar igång på riktigt. Bancykel-VM 2–5 mars blir starten för Paracykelsäsongen internationellt. Det följt av mycket roliga nyheter som väntar inför året, både inom parasporten i stort och inom paracykel, men jag tänkte ändå börja med att blicka tillbaka lite på allt bra som hände under 2016:

Fem kvalificerade till Paralympics
Trots att Paracykel ännu är en liten sport i Sverige, så deltog fem atleter i Rio. Riktigt häftigt tycker jag och det bådar gott för framtiden.

Projekt Paracykelakademin
Projekt Paracykel avslutades i september 2016 efter tre års arbete. Det projektet har inneburit en positiv utveckling för parasporten i Sverige och det är därför väldigt roligt att Projekt Paracykelakademin startades vid samma tidpunkt som det avslutades. Projekt Paracykelakademin har som syfte: att bättre inkludera barn och unga med rörelse- eller synnedsättningar i samhället samt öppna för social interaktion och bättre hälsa.

Talanglag
Förutom Landslaget i Paracykel Sverige startades även ett Talanglag under 2016 där nytillkomna atleter i sin utvecklingsfas får möjlighet att tävla och klassificera sig internationellt.

Parasport som nyord
Parasport är varken nytt som ord eller fenomen. Men år 2016 dök det upp som ett av Svenska akademins nyord. Tidigare benämndes all Parasport som Handikappidrott, men nu benämns det alltså Parasport. En positiv utveckling tycker jag.

NÅGRA NYHETER INFÖR 2017:

Förbundskapten
Paracykel får en anställd förbundskapten inom Svenska cykelförbundet på 50%. Det känns verkligen som en positiv utveckling. Jag är säker på att Michael Lindgren, som får förbundskaptensrollen, kommer att fortsätta föra utvecklingen inom Paracykel framåt.

michael-lindgren_dsc_4165_low

Historisk gala
Den första parasportgalan i historien hölls i helgen på Scandic Continental i Stockholm. Från Paracykel fanns Rickard Nilsson med som nominerad till Radiosportens pris Årets stjärnskott. Förra året knep Anders Bäckman (handbike) det priset, men i år gick det till ett annat stjärnskott i form av Shahrzad Kiavash (triathlon). Andra pristagare under kvällen var:

Årets ledare: Pernilla Svensson, skytte.
Årets förebild: Stefan Jansson, rullstolsrugby.
Årets lag: Emil Andersson & Linus Karlsson, bordtennis.
Årets nykomling: Louise Etzner Jakobsson, ridsport.
Årets kvinnliga: Maja Reichard, simning.
Årets manliga: Karl Forsman, simning.
Årets prestation inom Special Olympics: Sanna Marjeta, simning.

Bancykel-VM i Los Angeles
I månadsskiftet februari/mars avgörs Bancykel-VM (para) i Los Angeles och där representeras Sverige i form av Jörgen Gustavsson. Jörgen kör tandem och kommer köra tävlingen tillsammans med piloten Marcus Streijffert.

I och med VM är som sagt säsongen 2017 snart, men Paracykel Sverige passar även på att kicka igång den lite extra under kommande helg i Örebro, då Paracykelakademin, Paracykellandslag och talanglag träffas. Då finns även möjlighet att prova på Paracykel i Tybblelundshallen mellan klockan 13-16.

Paracykelbloggen

Precis som namnet antyder handlar den här bloggen om Paracykling. Jag som driver den arbetar för tillfället inom projekt Paracykelakademin - ett projekt riktat till barn och ungdomar inom paracykel. Jag är också engagerad som ledare för paracykellandslaget och verkar som tränare för företaget Toppfysik.