Blogg

Tjejvättern 2017 – snabbast hittills!

Hemma i Funäsdalen igen, plötsligt står tiden still och det går upp för mig vad jag gjort – satt ett inofficiellt rekord på Tjejvättern!

Rekord Tjejvättern 2017

Ett vinnande team!

Det har varit målet sedan november 2016, då jag tog beslutet att cykla med CK SubXX rekord-klunga. Att jag sedan skulle ansöka till ambassadör för Vätternrundan och bli antagen blev en oväntad och fantastisk extra kick!

Snabbast hittills!

Det är ingen tävling men visst är det kul att pressa sina mål, att töja på gränserna för vad som hittills varit möjligt. Och det är vad CK SubXX snabbklunga på Tjejvättern var inställda på att göra. Vi ställde upp 17 kvinnor starka och var 10 som tog oss i mål på tiden 2:38:51.

En häftig grej i år var att Vätternrundan i samarbete med In The Cold satsade på live-streaming av Tjejvättern och de andra loppen. Så dagen innan loppet var jag uppe hos Robban och Einar för att rigga hjälmen och kika på hur allt skulle gå tillväga. På morgonen för dagen med stort D var jag laddad, fokuserad och lite nervig när det mixtrades med kameran fram till 5min innan start! -”klart, kör hårt nu!”, Roberts sista ord innan jag små-sprang ut till hojen.

Loppet

Blir nästan lite illa-mående av att tänka på starten, på känslan som fanns i mig; enorm laddning, förväntan, nervositet och otålighet. ”Kommer det här gå?!”, var en tanke som krupit fram vid flera tillfällen dagarna innan. Jag hade ju aldrig cyklat så länge i det tempo som skulle krävas. Men jag slog bort tanken, ingen idé att fundera, bara köra och göra allt vad jag kan för att lyckas!

Säkert, snabbt, snyggt

En säker, snabb och snygg klunga!

Upplevelsen av loppet var häftig, jag var så stark som jag hoppats och vi var fint synkade som klunga. Vägen fram till Omberg var vindarna gynnsamma och med starka tjejer i front marscherade vi på i bra fart. Efter klättringen uppför Omberg fanns gott om utrymme för återhämtning när vi rullade vidare utför – magiskt! Fram till 8 mil höll min goda styrka men där började farten och det hårda arbetet ge sig till känna. Jag var sliten och tankar om att jag inte skulle klara mig hela vägen till mål med klungan dök upp. Jäklar vad jag fick fightas för att fortsätta tro på att det skulle gå!

Sista milen tappade jag luckor som jag fick slita ikapp. I sådana ögonblick är det lätt att tron tryter och att man ger upp på förhand. Då är lagkamraternas pepp direkt avgörande, ”kom igen nu Annika!”, ”kör nu Annika!”, orden fick mig att vilja lite till, att rota fram mer krafter ur djupet.

Sista vänstersvängen in längs med strömmen, nu handlade det bara om kilometrar kvar till mål! I en sliten och lite stökig klunga drev vi på fram över fartgupp och under broar. Upploppet över kullersten, en sista skarp högersväng och där var bågen – JAAAAA!

Halvvättern PB

Är man på plats och cyklar Tjejvättern, varför inte köra Halvvättern också? Det gjorde jag i fjol och så blev det även i år! Fick chansen att hoppa in i Falkenberg Cykelforums klunga. Så efter en trevlig middag ihop med snack om loppet stod jag kl.07:00 morgonen därpå redo att cykla igen.

På start för Halvvättern 2017

Jag och Johan laddade för Halvvättern 2017

Det blev ett fantastiskt lopp! Kände mig urstark och jobbade med i rotationen i klungan ända fram till 10 passerade mil. Då tog jag det mindre bra beslutet att vila benen en stund för att sedan kunna komma tillbaka i rotation och hjälpa till in i mål. När jag väl rullade ner fanns ingenstans att ligga i lä från kantvinden. Efter 3 tuffa upphämtningar orkade jag inte bita mig kvar längst bak och fick släppa.

Några mil trampade jag på med en kille som jag sedan tappade och när endast 2 mil återstod hörde jag någon ropa -” Annika, häng på här om du kan!”. -”nej, det kan jag inte!”, mitt spontana svar fick mig att haja till, om du inte tar den här chansen nu så kan du glömma målet. Så jag tryckte i en högre växel, ställde mig upp och trampade några starka tramptag för att nå grabbarna som precis passerat. -”jag är med!”.

Vi slet alla 6 tillsammans in till mållinjen och det var med mycket darriga ben jag klickade ur och kände asfalten. Min tid blev 4:15.21, 21 sekunder från uppsatt mål men ändå en stor seger! Jag slog mitt gamla PB med 10 minuter och hade gjort många mil av bra insatser under loppets gång.

Uppföljning

I lördags när solen gassade i mäss-området och live-sändningen från pågående Vätternrundan visades på storbildsskärmen bestämde jag mig. Att befinna sig mitt i ruset av 23.000 VR-deltagare och deras anhöriga sände en knivskarp längtan i mig att få cykla, jag ville vara där ute med alla som kämpade! Men det kunde jag inte så jag hittade en annan lösning – testning hos Aktivitus!

Jeff stod som testledare och hade inga bokningar, -”12.30 kan vi köra”. -” det är taget!”, jag kände magen knyta sig när jag uttalat orden. Att köra laktat- och Vo2max tester innebär att slita, att pressa sig och stå pall när det svider. Kände mig väldigt nöjd med min funna chans att få jobba fysiskt och se vad som hänt med mina värden under dessa 6 månader av strukturerad träning.

Fler utmaningar

Självklart stoppar det inte här, detta var endast början på äventyret! Jag har tagit stora kliv i cykelförmåga och mentalt mod och det tänker jag förvalta väl 🙂 Om bara 12 dagar cyklar jag SM i Linjelopp för masters! Och den 10/9 ställer jag upp med CK SubXX snabbklunga på Velothon Stockholm – det blir en kul utmaning!

Vill du fortsätta följa mig i träning och tävling så delar jag händelserna på Instagram under namnet Starkast.

Tack

Längst ner i denna långa berättelse lägger jag det kanske viktigaste av allt; mitt tack till Dig som varit en del av denna oförglömliga resa.

Tack Ulrika, Andreas, Gunilla, Oscar, Anna, Roger m.fl. på Vätternrundans kansli, för att jag fick denna chans och för att det varit så jäkla roligt att jobba ihop med er! Tack Håkan för utvecklad skratt-muskel och sköna diskussioner, Ellinor för omtanke och hjärta och Jocke för karbon-pasta och grym cykel-inspiration!  Tack Christian mitt hjärta för att jag alltid känner ditt stöd även när du är en bit bort och mamma för kärleksfull stolthet och att fira framgångar. Tack CK SubXX för en oförglömlig utmaning och prestation med er inspirerande starka kvinnor! Tack Johan och Jeff på Aktivitus för kunskap och pepp! Tack Jessica på Bianchi Sverige för fint samarbete, vänskap och engagemang! Tack Robert och Einar på In The Cold för brinnande engagemang och synlighet med live-streamingen! Tack till alla sponsorer, vilken lyx att ha er backning! Och tack mina vänner, kollegor och PT-kunder som följt och hejat på under ambassadörskapet.

Det kommer mera!

fullsizeoutput_fa4

Laddad för utmaningar!

Kram Annika


Partners som bidrar med information, produkter och annan hjälp till Vätternrundans ambassadörer är Aktivitus, Bianchi, Craft, Crescent, Enervit, Peppster, Shimano, Stadium, Thule och Oakley.

Stark i Funäsfjällen

//AMBASSADÖR TJEJVÄTTERN 2017// Den personliga tränaren och deltidsbrandmannen som gärna ger tips om träning och hälsa, som varvar cykling med yoga, tyngdlyftning med poesi. Bor tillsammans med min sambo Christian och katten Doris i vacker fjällmiljö i Funäsdalen. Under min ambassadörstid kommer ni få följa mig i min helhjärtade satsning mot en riktigt snabb Tjejvättern. Jag kommer ta mig an utmaningen tillsammans med CK SubXX och i cykelkalendern 2017 finns sedan tidigare träningsläger och starter i andra lopp inplanerade.