Britt Thorén är en legendar inom Vätternrundan och en av dem som låg bakom Tjejvättern för 30 år sedan.
Artikel

Britt slår ett slag för Tjejvättern: ”Väntat länge”

2021-09-04

Tio mil på cykel. Tio mil av glädje, gemenskap och njutande av landskapet som man cyklar igenom. I år körs den 30:e upplagen av Tjejvättern.
    – Här är det den sociala biten som spelar huvudrollen – från start till mål, säger cykelentusiasten Britt Thorén.

Britt Thorén är en van cyklist. Under åren har det blivit 30 Vätternrundor, hon har tidigare varit ordförande i Vätternrundans veteranklubb och är nu ordförande för Tjejvätterns veteraner.
    – Jag avsade mig ordförandeskapet i den stora klubben, det blev för mycket arbete. Men sedan 2018 är jag i gång med Tjejvättern i stället.

Såg en social cykeldag framför sig

Och Tjejvättern är något som Britt brinner för – och har gjort ända sedan premiärloppet 1991.
   
– Jag och en kompis kom med i Vätternrundans tävlingskommitté och började diskutera ett lopp enbart för tjejer, säger Britt.
    – Vi såg gemenskap och en social cykeldag framför oss där målsättningen skulle bli att ha roligt. Tjejvättern skulle vara en cykel med cykelkorg. 

Succén lät inte vänta på sig. Loppet blev – och är – en social cykelfest där farten och tiden inte är det viktigaste. Precis så som Britt hade föreställt sig när idén dök upp och började växa fram.
   
– Det har blivit lite fler cyklar utan cykelkorg och fartkörning också för den delen, men det är upp till var och en. För mig är gemenskapen det viktiga. Man cyklar, njuter i depåerna och av utsikten under loppet. Låter det få ta den tid som behövs, säger Britt.
    – Det är det som är själva bilden av Tjejvättern enligt mig.

Stor cykelerfarenhet

Under åren som cyklist har Britt hunnit med 30 rundor runt Vättern, den första klarades av 1977. Hon startade visserligen även lopp nummer 31, men valde att hoppa av redan i den första depån. Motivationen fanns helt enkelt inte.

På hennes cykel-cv finns även cykelloppet Nove Colli i Italien (”med 15 procents lutning i backarna, det var tungt…”), några funktionärsrundor runt Vättern och en resa med sambon Örjan Karlsson från Sverige till Medelhavet – självklart på cykel.
    – Tack vare cyklingen har jag verkligen fått uppleva så mycket roligt under alla år, säger Britt.

Väntat länge på cykelfesten

Nu är inga nya rundor inplanerade, men Vätternrundan som koncept släpper hon inte och nu ser hon fram mot årets Cykelvecka i början av september.
   
– Vi har väntat länge på cykelfesten och jag längtar till att loppen ska kunna köras igen. Det är verkligen en upplevelse, oavsett vilket lopp som körs.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Privat

Tjejvättern 2021

Äger rum den 5 september och är ett spännande lopp för cyklister på alla nivåer. Räkna med fina utsikter, fantastisk cykling och inte minst riktigt god stämning. Under loppet får du chans att samla energi i tre depåer: Borghamn, Rök och Skänninge.

Tjejvättern ingår i En Svensk Klassiker Tjej och En Svensk Klassiker Korta.

Britt Thorén tipsar om varför Tjejvättern!

  • 10 mil är en bra målsättning för de flesta, oavsett vilken cykel man kör på.
  • Det är en härlig gemenskap med cyklister, supportrar och funktionärer.
  • Banans vackra omgivning och utmaningen Omberg.

Britt Thorén

Ålder: 76 år.

Bor: Motala.

Familj: Sambon Örjan Karlsson, två barn, fem barnbarn och fyra barnbarnsbarn.

Intressen: ”Cykling givetvis, hela familjen håller på, men även promenader och att pyssla i trädgården. Och självklart familjen med våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn.”

Bästa cykelminnet: ”När man har klarat av den maffiga ’backen’, man säger bara backen, på Omberg och ser utsikten. Det är en härlig upplevelse.”

Roligaste Vätternrundan: ”Jag har cyklat några funktionärsrundor, vi var bara 5–6 personer, och det var häftigt att göra. Jag minns speciellt en runda när det regnade från start till mål. Utan depåer utmed vägen var det ganska jobbigt…”