Blogg

Om förändring, löften och träningsläger

Just nyårsafton blir en så tydlig övergång från det som varit till det som komma skall. Det blir ett sådant tillfälle, då många ger sig på att försöka förändra, förbättra och se framåt. Kanske har du bestämt dig för att ge dig själv ett löfte innan tolvslaget på nyårsnatten?  Det kan vara att sluta röka, springa milen under 50 minuter, köpa gymkort, börja äta ett knippe grönkål om dagen eller kanske anmäla dig till ett träningsläger.

På tal om träningsläger. Jag har varit på åtskilliga träningsläger under min cykelkarriär både i Sverige och utomlands. Det är något visst med läger. Att fokuserat få göra det du tycker så mycket om, i gemenskap med andra som tycker precis detsamma och som du dessutom kan passa på att byta erfarenheter med. Där cyklingen blir den gemensamma nämnaren och att få göra det i ny miljö, upptäcka nya vägar och stigar och kanske dessutom få frukost, lunch och middag serverad utan efterföljande diskning. Det är helt enkelt ganska så gött! Du kommer hem, inte bara som en bättre cyklist, fullproppad med ny kunskap i bagaget, utan också med en skön positiv energi.  Energi du fått av att vara utomhus större delen av dagarna, av den fysiska ansträngningen, av att ha umgåtts med likasinnade, av bra och god mat och som sagt av ny ovärderlig kunskap. Du kommer hem tankad med nya tips om hur du på bästa sätt tar dig över rötter och sten du möter i skogen och hur du övervinner kurvor och branta uppförs- och nedförsbackar på bästa sätt. Och du får garanterat med dig den oslagbara känslan när frustration över att till en början inte klarat en teknisk utmaning bytts till glädje och stolthet att du klarat den och sen vågat ge dig i kast med ännu en prövning. Visst låter det väl härligt och inspirerande?

Ska du inte ta och ge dig själv ett träningsläger i ”nyårspresent”? Ingen skulle bli gladare än jag om du kommer och cyklar med mig och alla andra ledare och deltagare på vackra och trolska Omberg den 20-22 april nästa år.  Omberg har en sån sagolik natur och bjuder på cykling bland såväl diverse ädellövträd som månghundraåriga granar. Sveriges högsta gran finns faktiskt just på Omberg. Vi får cykla i slukrännor som istiden bildat och med en vidunderlig och vidsträckt utsikt från bergets branter mot Vättern får vi blicka ut över den vackra sjön. Och vem vet, kanske får vi skymta Drottning Ommas skepnad och höra svag orgelmusik från Alvastra klosterruin? Omberg har många mytiska väsen, spännande sägner och historier.  På Ombergs hjässa sägs kungagravar vara anlagda och i området finns tre fornborgar som användes som tillflyktsort när götar och svear drabbade samman. Till just Hjässan ska vi ”drabba samman” (götar och svear och lägerdeltagare från hela Sveriges rike) och kämpa intill varandra i lägrets självklara utmaning ”Till hjässan på två hjul”. Då gäller det att cykla ända från Hjässatorget upp till toppen utan att sätta i fötterna.
Antar du utmaningen? Vill du uppleva det mystiska och trolska Omberg? Jag hoppas verkligen att vi ses! Varmt välkommen att anmäl dig här

Nu återstår för mig att önska dig en riktigt god jul och ett gott nytt år! Tack för att du läste.


En av grupperna under MTB Camp Omberg 2017

Lägerdeltagare spanar in jättegranen på Omberg. Den högsta i Sverige.


Vårens antågande på Omberg är oslagbar. Upplev den med oss i april 2018!

 

MIN KÄRLEK TILL STIG

I min blogg kommer jag ta er med på en brokig resa bland minnen från åren som elitcyklist samt upplevelser i mitt nuvarande liv som må-bra- och vardagscyklist. Jag kommer delge ett och annat tips från stigen, dela med mig av äventyr, bilder, filmer och förhoppningsvis skänka lite glädje och viss underhållning i samband med det. Jag hoppas att jag kan ge er som ännu inte hittat ut till stigarna, inspiration och lust att börja cykla mountainbike.